Afval en duurzaamheid

Inhoud

Afvalarme evenementen

Wie een evenement organiseert, moet ook steeds een oplossing voor het afval zoeken.
Gelukkig kan je veel afval gemakkelijk voorkomen. Enkele tips:

  • Gebruik herbruikbare bekers of echte glazen in plaats van wegwerp.
  • Gebruik echte borden of kampeerborden in plaats van wegwerpborden.
  • Gebruik stoffen tafelkleden in plaats van papieren.
  • Leg standhouders op dat ze zelf een vuilbak moeten meebrengen voor de inzameling van het afval dat door de consumptie van hun eten en drank ontstaat.
  • Spreek met de standhouders duidelijk af dat de standplaats op het einde van het evenement proper achtergelaten moet worden.
  • Vraag aan de bezoekers om hun afval in de afvalcontainers te werpen in plaats van op de weg.

Herbruikbare bekers

Het is verboden om drank te serveren op jouw evenementen in wegwerpbekers, blikjes of petflesjes, tenzij je garandeert dat 90 % van de eenmalige verpakking gescheiden wordt ingezameld voor recyclage. Herbruikbare bekers zijn dus de toekomst. Ze zijn niet alleen milieuvriendelijker, maar zorgen ook voor minder opruimwerk. Meer informatie en inspiratie vind je op www.ikorganiseer.be (onder deze categorie organiseren>materiaal>ecologisch organiseren).

Vzw Keizer Karel Olen investeerde al in herbruikbare bekers. Deze worden via Het Feestpaleis aan een democratische prijs ter beschikking gesteld van de erkende Olense verenigingen. De bekers zijn daarnaast talrijk te vinden op de private markt of beschikbaar via sociaal economische bedrijven zoals bijvoorbeeld vzw De Sprong.