Jouw huis asbestvrij met handige premies

Asbest brengt veel risico’s met zich mee. Daarom wil de overheid alle asbesttoepassingen verwijderen tegen 2034. Asbest in huis? Geen zorgen, er zijn tal van premies waar je mogelijk recht op hebt.

Hechtgebonden asbest

Hechtgebonden asbesttoepassingen zijn toepassingen waarin asbest is verwerkt. Het gaat meestal om harde materialen. Ook toepassingen waarin de asbestvezels helemaal in de toepassing zijn ingekapseld, worden als hechtgebonden asbesttoepassingen gezien. Vroeger werd asbest verwerkt in onder andere kunststof, cement en lijm. De meest gekende hechtgebonden asbesttoepassingen zijn de golfplaten of dakleien. Dit is asbest verwerkt met cement. 

Voor de behandeling en het verwijderen van hechtgebonden asbest kan je in volgende situaties rekenen op Mijn VerbouwPremie:  

  • Dakrenovatie- en isolatie: ontvang een bijkomende premie voor het verwijderen van asbest van je dak of onderdak. Dit is op voorwaarde dat je het combineert met het voldoende isoleren van het dak of de zoldervloer.  
  • Buitenmuurrenovatie- en isolatie: je plaatst nieuwe isolatie langs de buitenmuur en je huidige gevelbekleding is asbesthoudend.  
  • Vloerrenovatie- en isolatie: asbest ontdekt bij het renoveren van dragende vloerelementen op je gelijkvloers? In combinatie met funderingswerken en het plaatsen van nieuwe vloerisolatie komt ook asbestverwijdering in aanmerking voor een premie.  

Zelf hechtgebonden asbest verwijderen? Als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, mag je bepaalde asbesttoepassingen zelf verwijderen. Je kan deze dan goed ingepakt zelf naar het recyclagepark brengen of genieten van interessante tarieven voor ophaling aan huis met tot wel 80% korting.  

Niet-hechtgebonden asbest

Niet-hechtgebonden asbesttoepassingen zijn een stuk zachter en zitten niet vast zit in een ander materiaal. De vezels zijn niet sterk aan elkaar gehecht, maar vormen een losse structuur. Deze vorm kan je tegenkomen in leidingisolatie, afdichtingskoord, asbestvilt of -karton of spuitasbest. 

Tot 2025 kun je bij IOK terecht voor een 50% subsidie voor het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest bij leidingisolatie en vloerbedekking.  

Wil je meer informatie of hulp bij het aanvragen van deze premies? Maar dan telefonisch een afspraak bij het woon- en energieloket op het nummer 014 27 95 08. 

Gepubliceerd op vrijdag 7 jun 2024 om 16:33