Aziatische hoornaar

Inhoud

De Aziatische hoornaar is een wespachtige die oorspronkelijk uit China komt en in sneltempo Europa aan het koloniseren is. De exoot is - in tegenstelling tot de gewone wesp - zeer schadelijk voor de biodiversiteit en landbouw en staat bovenaan de lijst van te verdelgen insecten in Europa. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Aziatische hoornaar

  • tussen 2 en 3 cm lang (stuk groter dan een gewone wesp, kleiner dan Europese hoornaar)
  • de kop is voornamelijk zwart met een beetje geel
  • het borststuk is grotendeels fluwelig zwart
  • het achterlijf bevat één donkergele band 
  • de poten zijn zwart met opvallend gele tippen

Europese hoornaar

Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar. Dit insect is groter en heeft een oranje tot roodbruine kop. Het borststuk bestaat uit zwart met roodbruine tekeningen. De Europese hoornaar heeft ook meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig in de roodbruine kleur. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden.

Hoe herken je een nest van de Aziatische hoornaar?

In het voorjaar maken de koninginnen hun voorjaarsnest. In een eerste fase heeft dit de grootte van een pingpongbal, na enkele weken de grootte van een meloen en tegen de zomer de grootte van een volleybal. Het nest is meestal lichtbruin van kleur en bevindt zich altijd op een beschutte plaats zoals in schuren, tuinhuisjes, afdaken, luifels maar ook in struiken en hagen. De voorjaarsnesten bevinden zich dicht bij de grond of op maximum enkele meter hoogte. In dit stadium van het nest is verdelging door een professionele verdelger nog eenvoudig uit te voeren.

In de zomer komt er een tweede definitief nest. Dit bevindt zich meestal in een hoge boomtop in de buurt van het eerste nest. Deze nesten kunnen uitgroeien tot 1 meter groot. Door het bladerdek zijn deze nesten meestal zeer moeilijk te zien. 

Meer lezen over de Aziatische hoornaar.

Wees voorzichtig

Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Hou dus altijd ruim afstand van het nest. Als het nest in een tuinhuis of dergelijke hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden.

Zelf een nest behandelen of verwijderen is dus geen goed idee. Een wespenpak is niet voldoende om zelf in actie te komen.

Nest gezien?

Weet je een nest zitten van de Aziatische hoornaar?

Doe een melding bij Brandweer zone Kempen.

De brandweer komt in dat geval langs om foto's te nemen van de insecten. In geval het effectief om een nest Aziatische hoornaars gaat, zorgt de brandweer voor de verdelging. Hiervoor geldt het gewone tarief van een wespenbestrijding (30,25 euro).

Gewone wespen en Europese hoornaars zijn nuttige insecten. Zij moeten enkel verdelgd worden als je er echt hinder van ondervindt. Ook daarvoor kan je een aanvraag doen bij de brandweer.