Tip van de Klimaatmaker: Bewuster omgaan met voeding

We kunnen er niet omheen: aan de kassa van de supermarkt moeten we dieper in onze portemonnee graaien. Reden te meer om vandaag nog te starten met consuminderen en bewuster om te gaan met voeding. Klimaatmaker Kim vertelt hoe zij dat aanpakt.

Kim: “Ik begin elk weekend met het uitwassen van mijn ijskast. Want op zaterdagmorgen is die elke week netjes leeg gegeten. Het is superfijn om met een letterlijk propere ijskast een nieuwe week te starten.”

Winkelen met een plan

“Op vrijdag of zaterdag maak ik een boodschappenlijstje voor de volgende week”, gaat Kim verder. “Van ontbijt, lunch tot avondeten: ik schrijf alles uit. Zo eet ik elke dag iets anders en gaat er niets verloren. Want restjes kan ik perfect de volgende dag in een ander gerecht verwerken. Heb ik bijvoorbeeld rode biet over van mijn lunch, dan gaat die in mijn havermout de ochtend erna.”

Enkele goede tips van Kim om je menu samen te stellen:

  • Kim kiest bewust voor seizoensgroenten, fruit en vis. In de zomer gaat ze elk weekend naar de versmarkt.
  • Vlees bestelt ze één keer per jaar bij een lokale boer. Rechtstreeks uit zijn tuin. Met een pakketje van 1,5 kg doet ze een gans jaar, want ze eet maar af en toe vlees.
  • Bij het samenstellen van het menu kijkt ze eerst haar voorraadkast na: welke conserven, pasta, rijst, patatjes,… heeft ze nog liggen? En wat zit er in haar diepvriesvoorraad? Want ook daar vindt ze vaak inspiratie voor een menu.
  • Kim probeert zoveel mogelijk in bulk te kopen. Producten zoals rijst, pasta, bloem,… zijn vaak makkelijk te vinden in grote hoeveelheden en blijven ook lang goed. Kopen in bulk is vaak goedkoper en grotere hoeveelheden hebben ook minder verpakking nodig dan vele kleine verpakte hoeveelheden.
  • Inspiratie vind je niet alleen in dure kookboeken, maar ook gewoon op internet. In de (digitale) nieuwsbrieven van de verschillende supermarkten vind je ook veel tips. Want budgetvriendelijk koken, consuminderen, gezond leven,…: het is een hot item.

Mealpreppen

“Op zondag doe ik mijn ‘mealprep’, zegt Kim. “Dat is eten op voorhand maken zodat je niet iedere dag hoeft te koken. Dat bespaart me door de week heel wat tijd. Het voorkomt ook dat je na een drukke werkdag uit honger en tijdsnood grijpt naar iets ongezonds of voorverpakt.

Ik voorzie een keer pasta, een keer rijst en een keer patatjes: allemaal een aantal dagen perfect houdbaar in de ijskast. Ook een ovenschotel leent zich heel goed tot mealpreppen. Ik doe het voorbereidende werk op zondag en dan moet ik het de dag zelf gewoon in de oven zetten. Bijkomende tip: als de oven dan toch aanstaat, steek ik er ineens onderaan een rood bietje bij in of bak ik vers brood.”

Vrijdag, restjesdag

“Op het einde van de week geraakt de ijskast leeg en op vrijdag is het geen visdag zoals vroeger, maar restjesdag. Nog groentjes over? Patatjes? Peulvruchten? Bij mij belandt alles in één ovenschaal. En het overschot? Dat gaat gewoon de diepvries is. Zo is de week rond en begin ik opnieuw. Weggooien doe ik niet, ik heb altijd tijd over en koken blijft leuk. Win-win.”

Bedankt voor deze mooie tips, Kim.

Gepubliceerd op donderdag 9 mrt 2023 om 16:00

Thema's