Olen zet camera's in om overlast aan te pakken

Sluikstorten, zwerfvuil en vandalisme veroorzaken dagelijks veel ergernis en kosten de gemeente handenvol geld. Daders zijn vaak moeilijk te vatten. Om met dit probleem komaf te maken, kocht het lokaal bestuur Olen twee camera’s aan die 24 op 24 uur en 7 dagen op 7 bewegingen kunnen detecteren

Camera's in actie

Ondertussen zijn alle wettelijke en administratieve procedures rond en kreeg het team van Technische Dienstverlening een uitgebreide opleiding om met de camera’s aan de slag te gaan. 

De camera’s hangen nu in de zogenaamde ‘hotspots’ van onze gemeente, de plaatsen waar er in het algemeen veel overlast wordt vastgesteld. Op regelmatige tijdstippen verhuizen ze naar een nieuwe bestemming. Daarnaast zetten we de camera’s ook in bij grote evenementen om overzicht te houden op vlak van veiligheid. 

Wie mag de beelden bekijken? 

De bevoegde medewerkers van Technische Dienstverlening mogen bij inbreuken de beelden van de camera’s bekijken en eventueel samen met de politie de overtreders identificeren.  

Afhankelijk van d vaststelling en de inbreuk kan er een GAS-boete volgen, een proces verbaal opgesteld worden of een andere gerechtelijke vervolging plaatsvinden.  

Ook de politie mag beroep doen op de camerabeelden in het kader van eigen onderzoeken. 

Gepubliceerd op vrijdag 5 apr 2024 om 14:54