Tweede helft 2025 opent er een detentiehuis in het voormalige woonzorgcentrum De Sterrewijzer in Olen-Centrum. Het detentiehuis start met een vijftal bewoners. Geleidelijk aan komen er nieuwe bewoners bij. In totaal biedt het detentiehuis plaats aan 58 personen die een korte straf uitzitten van maximaal drie jaar kunnen er wonen in afwachting van hun vrijlating.
Heb je nog vragen over het detentiehuis in onze gemeente? Mail ze naar olen@detentiehuis.be. De medewerkers van Justitie beantwoorden je vragen.
Een detentiehuis is een kleinschalige instelling waar kortgestrafte veroordeelden hun straf uitzitten. De bewoners worden actief opgevolgd en krijgen begeleiding op maat. Een detentiehuis is bedoeld om bewoners meer verantwoordelijkheidszin en zelfstandigheid bij te brengen. Detentiehuizen liggen in een stad of dorp, zodat de band met de samenleving blijft bestaan. In deze aangepaste omgeving krijgen bewoners meer kansen om te werken aan hun re-integratie in de maatschappij. Ze worden gestimuleerd om bijvoorbeeld werk te zoeken of een opleiding te volgen.
Een detentiehuis is geen klassieke gevangenis, maar de regels zijn wel hetzelfde. Bewoners moeten zich aan duidelijke regels houden en hebben dezelfde plichten als mensen in een klassieke gevangenis. Ze mogen het detentiehuis alleen verlaten als ze daar eerst toestemming voor krijgen.
In een detentiehuis hebben de bewoners iets meer vrijheid dan in een gewone gevangenis. Ze zitten niet de hele dag in hun cel, maar helpen mee met schoonmaken, koken en wassen. Het is wel een gesloten en beveiligde plek: je kunt er niet zomaar binnen of buiten lopen. Als iemand bijvoorbeeld naar een sollicitatiegesprek wil buiten het huis, moet hij daar eerst toestemming voor krijgen, net zoals in een gewone gevangenis. Ook mensen die op bezoek komen, worden vooraf gecontroleerd.
Alle bewoners van een detentiehuis zijn kortgestraften. Dat zijn mensen die een gevangenisstraf kregen van maximaal 3 jaar. Vroeger moesten zij vaak niet echt naar de gevangenis, of kregen ze een enkelband.
De mensen die in een detentiehuis verblijven, vormen een laag veiligheidsrisico en worden streng geselecteerd. Alleen wie echt wil werken aan een betere toekomst en in groep kan functioneren, mag er verblijven. Mensen die veroordeeld zijn voor seksueel misbruik of terrorisme mogen er nooit binnen.
Ook zware verslaafden worden niet toegelaten. Er zijn strenge controles op alcohol en drugs. Wie toch regels overtreedt, wordt teruggestuurd naar een klassieke gevangenis.
De bewoners komen meestal uit de buurt van het detentiehuis. Zo kunnen ze zich goed voorbereiden op hun terugkeer in de samenleving, bijvoorbeeld door werk te zoeken in hun eigen streek.
De keuze om in onze gemeente een detentiehuis te vestigen, is gemaakt op hoger niveau en kadert in de plannen van voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne om tegen het einde van de legislatuur vijftien detentiehuizen te openen in Vlaanderen, waarvan minimaal één detentiehuis per provincie.
Als gemeente konden we de plannen onmogelijk tegenhouden. De site van De Sterrewijzer was in private handen wat wil zeggen dat de eigenaar vrij was om te kiezen aan wie hij het gebouw verkocht. Naast in onze gemeente, volgen er ook nog detentiehuizen in Ninove, Zelzate, Antwerpen en Genk. In Kortrijk en Berkendael zijn er al detentiehuizen.