Discriminatie op de huurmarkt? Meld het.

De zoektocht naar een huurwoning loopt niet altijd vlot. Het aanbod is kleiner dan de vraag waardoor verhuurders kunnen kiezen uit heel wat kandidaat-huurders.

Een verhuurder heeft het recht om te kiezen aan wie hij zijn woning verhuurt. Daarbij mag hij bijvoorbeeld nagaan of de kandidaat-huurder in staat is om de maandelijkse huur te betalen, maar hij mag niet beslissen op basis van discriminerende elementen. Ook moet hij rekening houden met het gelijkheidsbeginsel.

Inhoud

Discriminatie op de huurmarkt: wat is dat?

Kort gezegd spreek je van discriminatie wanneer je bij de zoektocht naar een huurwoning minder goed behandeld werd dan andere mensen. Dit bijvoorbeeld omwille van je geslacht, seksuele voorkeur, leeftijd, afkomst, gezondheidstoestand of handicap. Mensen achteruitstellen of zelfs uitsluiten op basis van deze criteria is bij wet verboden in Vlaanderen.

Als verhuurder besef je misschien niet altijd dat je discrimineert. En als huurder weet je misschien niet goed welke informatie de verhuurder of het immokantoor van je mag vragen. Meer informatie hierover vind je op de website van Unia

Procedure

Meldpunt

Word je als huurder geweigerd en twijfel je of alles wel correct verlopen is? Was je getuige van discriminatie? Maak hiervan dan melding.

  • via het gratis nummer van Unia op 0800 12 800. Je kan elke weekdag bellen van 9.30 uur tot 13.00 uur.
  • via de website van Unia
  • via het gemeentelijk meldpunt discriminatie in het boekelhuis, Boekel 7 of in het sociaal huis, Lichaartseweg 9 (maak vooraf een afspraak). Onze medewerkers zullen je bijstaan en op weg helpen bij het invullen van het meldingsformulier. Hierna zal Unia contact met je opnemen.
    • Breng zoveel mogelijk bewijsmateriaal mee naar het meldpunt. Dit kan gaan om mailverkeer, sms’en, briefwisseling, screenshots van online advertenties, eventuele getuigenissen.