Een nest rupsen gezien? Laat het ons weten

Als het mooie weer daar is, komen ook de processierupsen weer tevoorschijn. De brandhaartjes van deze beestjes kunnen zorgen voor jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen.

Nest gezien? Laat het ons weten

Vermeld zeker heel duidelijk waar je het nest hebt gezien door bijvoorbeeld een verwijzing naar een huisnummer, een paalnummer, een specifiek locatiekenmerk,… Ook een mailadres en telefoonnummer is nodig zodat onze medewerkers jou indien nodig kunnen contacteren voor bijkomende vragen. Zonder duidelijke beschrijving kan er geen bestrijdingsactie volgen.

De medewerkers van Technische Dienstverlening halen enkel nesten weg waar ze hinder veroorzaken op openbaar domein. Voor het wegnemen van nesten op privédomein kan je geen beroep doen op de gemeentelijke diensten. Dat moet je zelf doen, eventueel via een handige kennis of een aannemer die zich daarmee bezighoudt.

Nestkastjes als natuurlijke bestrijder

De groendienst heeft de afgelopen jaren een 70-tal nestkastjes opgehangen in zones waar ze eerder al veel processierupsen bestreden hebben. Van enkele zijn we al zeker dat ze bewoond zijn met mezen. Het lot van de rupsen daar is dus al bezegeld.

Op pad met een dubbele ploeg

Technische Dienstverlening zet ook dit seizoen twee ploegen in die met behulp van een hoogtewerker en stofzuiger nesten weghalen. De eerste controles die de afgelopen weken plaatsvonden, wijzen op een eerder beperkte aanwezigheid ten opzichte van andere jaren.

Waarschuwingslinten

Is de zone te uitgebreid om gericht te kunnen bestrijden of hangt het nest op een plaats waar we moeilijk met een hoogtewerker kunnen komen? Dan plaatsen we een waarschuwingslint en infoborden. Dit is onder meer het geval aan de ingangen van Teunenberg, de beboste zone tussen Kapellekensstraat/Gestelstraat/Zandstraat en de zone achter de windmolen aan de Industrielaan.

Gepubliceerd op woensdag 22 jun 2022 om 10:50