Eikenprocessierupsen

Inhoud

Als het mooie weer daar is, komen ook de processierupsen weer tevoorschijn. De brandhaartjes van deze beestjes kunnen zorgen voor jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen. 

Bestrijding op openbaar domein

De medewerkers van Technische Dienstverlening halen enkel nesten weg als ze hinder veroorzaken op openbaar domein. Heb je zelf een groot nest gezien? Laat het ons dan weten.

Rupsen melden

Vermeld zeker heel duidelijk waar je het nest hebt gezien door bijvoorbeeld een verwijzing naar een huisnummer, een paalnummer, een specifiek locatiekenmerk,… 

Nestkastjes als natuurlijke bestrijder

De groendienst heeft een verschillende nestkastjes opgehangen in zones waar ze de afgelopen jaren veel processierupsen bestreden hebben. Enkelen daarvan zijn bewoond met mezen. Het lot van de rupsen daar is dus al bezegeld. Spijtig genoeg hebben we ook moeten vaststellen dat een deel van onze huisjes vernield werden.

Waarschuwingslinten

Is de zone te uitgebreid om gericht te kunnen bestrijden? Of hangt het nest op een plaats waar we moeilijk met een hoogtewerker kunnen komen? Dan komt er een waarschuwingslint en infoborden. Dit zal onder meer het geval zijn aan de ingangen van Teunenberg, de beboste zone tussen Kapellekensstraat/Gestelstraat/Zandstraat en de zone achter de windmolen aan de Industrielaan.

Rupsenhaarden op privédomein

Onze medewerkers mogen geen nesten op privédomein bestrijden. Dat moet je zelf doen, eventueel via een handige kennis of een verdelgingsfirma.