is een occasionele gebeurtenis van culturele, maatschappelijke, commerciële of sportieve aard (met inbegrip van fuiven en festivals)
staat open voor publiek
kan op privé- of openbaar domein plaatsvinden
Privé-evenementen zijn festiviteiten waar de toegang afhankelijk is van de persoonlijke en individuele uitnodiging van de organisator en waar de toegang wordt gecontroleerd door een lijst van genodigden bij de ingang.
De aanvraag van een evenement is een maatregel om de lokale overheden tijdig en op een eenvormige wijze in kennis te stellen van het te organiseren evenement en hen de mogelijkheid te geven om de nodige vergunningen te onderzoeken en af te leveren.
Welke evenementen moet je aanvragen?
Evenementen:
op de openbare weg
in openlucht
met elektronisch versterkte muziek
met sterke drank
met inzet van vrijwillige security
met een geluidswagen
met ambulante handel
Vraag je evenement op tijd aan, dat wil zeggen uiterlijk 60 dagen voor de aanvang van het evenement. Voor de behandeling van een laattijdige aanvraag betaal je een boete van 50 euro.
Wat met een privéfeest?
Privéfeesten moet je niet aanvragen, tenzij je het organiseert op het openbaar domein.
Subsidie veiligheidsinitiatieven
Voldoet je activiteit aan bepaalde voorwaarden, dan kan je een subsidie krijgen voor het inzetten van erkende bewakingsondernemingen of een medische hulppost, voor het voorzien van brandblusapparaten of brandveilige tenten.
Security
Als je leden uit jouw eigen vereniging wil inzetten voor bewakingsactiviteiten, dien je hiervoor de toestemming te vragen aan de burgemeester.
Zet je vrijwilligers in voor security? Hiervoor gelden specifieke regels. In de Netelandgids 'Security op jouw evenement' hebben we voor jou alles samengevat.
De vlotte en veilige toegankelijkheid van jouw evenement is belangrijk.
Muziek
Zorg dat je bij de organisatie van een evenement in orde bent met Sabam en de Billijke Vergoeding. Voor meer informatie en het indienen van een aanvraag kan je terecht bij Unisono.
Geluidsnormen
Organiseer je publiek toegankelijke activiteit met elektronisch versterkte muziek, zoals een fuif, festival, concert of ander live-optreden, dan is een afwijking van het geluidsvolume tot 95 dB(A) noodzakelijk voor een goede muziekervaring, ongeacht of je activiteit in open lucht, een tent of binnen doorgaat.
Voorwaarden
Het maximaal geluidsniveau is 95 db(A) LAeq, 15min en er wordt gemeten tussen het publiek en centraal tussen de belangrijkste luidsprekers. In zeer uitzonderlijke gevallen wordt omwille van de afmetingen van het terrein een afwijking tot 100 db (A)L LAeq, 15min toegestaan. Er worden dan bijkomende verplichtingen opgelegd.
Het geluidsniveau wordt verplicht gedurende de volledige activiteit (elektronisch versterkte muziek en achtergrondgeluid in de inrichting) gemeten met een reglementair toestel.
Het gemeten geluidsniveau moet permanent zichtbaar zijn voor de verantwoordelijke voor het geluidsniveau.
Extra aandachtspunten
Er is een bijkomende dB(c) weging op bij openluchtevenementen van 115 dB(C), gemeten als LCeq, 60min bij 100 dB(A) en 110 dB(C), gemeten als LCeq, 15min bij 95 dB(A).
We kunnen vragen om de geluidsmeting maximaal zeven dagen na het evenement aan ons te bezorgen.
Voor binnenlocaties die niet over een milieuvergunning klasse II beschikken (niet-ingedeelde inrichtingen) kan er maar een beperkt aantal afwijkingen van het geluidsvolume worden toegestaan, zijnde maximaal 12 keer per jaar en maximaal 2 keer maand. Hou hier rekening mee wanneer je en zaal huurt en bevraag dit voor de organisatie van je activiteit bij de verhuurder of Vrije Tijd.
Bij een fuif of een ander evenement hoort dikwijls alcohol. Als organisator van een evenement moet je rekening houden met een aantal wettelijke voorschriften:
Je mag geen:
alcohol schenken aan iemand jonger dan zestien jaar.
sterkedrank schenken aan iemand jonger dan achttien jaar.
alcohol schenken aan iemand die duidelijk dronken is.
uitdaging voorstellen of aanvaarden die tot dronkenschap kan leiden.
Een evenement is een openbare plaats en dus is de wetgeving op openbare dronkenschap van toepassing. Politieambtenaren moeten optreden tegen personen die duidelijk dronken zijn. In dat kader kunnen personen die een gevaar vormen voor zichzelf of anderen maximaal twaalf uur opgesloten worden.
Indien je als organisator sterke drank wenst te schenken, moet je dit aangeven in jouw evenementaanvraag.
Maatregelen
De politiecodex bepaalt dat
Een verkooppunt van sterke dranken, zoals een cocktailbar, duidelijk onderscheiden moet zijn van de verkooppunten waar andere dranken worden aangeboden
Bij elk verkooppunt van sterke drank duidelijk vermeld moet worden dat het verboden is sterke dranken te verkopen aan minderjarigen
Het verboden is sterke dranken gratis aan te bieden
Je kan als organisator nog heel wat maatregelen nemen. Enkele tips:
Maak bij de ingang, in de zaal of de tent en aan de bar duidelijk dat er geen alcohol geschonken mag worden aan min-zestienjarigen en geen sterkedrank aan min-achttienjarigen.
Werk met een leeftijdscontrolesysteem (liefst bij de ingang). Werk bijvoorbeeld met gekleurde polsbandjes per leeftijdscategorie of geef verschillende stempels per leeftijdscategorie.
Geef het barpersoneel een opleiding met tips, regels en afspraken over de alcoholwetgeving.
Laat geen dranken schenken door iemand die ze niet mag consumeren.
Wat is sterkedrank?
Alle alcoholische dranken met meer dan 1,2 volumeprocent (% vol) gedistilleerde alcohol, bijvoorbeeld wodka, rum, gin, jenevers, pisang en passoa.
limonade of andere niet-alcoholische dranken gemengd met een gedistilleerde alcoholische drank, bijvoorbeeld alcoholpops en cocktails zoals whisky-cola, gin-tonic en mojito.
Wat is geen sterkedrank?
Bieren, wijnen en tussenproducten zoals porto en martini zijn gegiste dranken. Gegiste dranken worden pas beschouwd als sterkedrank als ze een alcoholgehalte van minstens 22 % vol bevatten. Dat kan je bereiken door bijvoorbeeld alcohol toe te voegen of de drank extra te laten gisten. Ook als een drank na de gisting wordt gestookt (distilleren), stijgt het alcoholpercentage en valt ze onder de gedistilleerde dranken. Zo is cognac bijvoorbeeld het distillaat van bepaalde witte wijnen.
Een degelijke bewegwijzering kan veel verkeerschaos voorkomen. Je moet toestemming vragen om wegwijzers en reclameborden te plaatsen. Het aanvragen van tijdelijke bewegwijzering is vervat in de aanvraag van jouw evenement.
De volgende regels zijn van toepassing:
Plaatsing:
maximaal twee wegwijzers per kruispunt.
minstens 0,75 meter van de rand van de rijweg
wegwijzers hinderen weggebruikers niet
op eigen palen of bevestigen aan bestaande bewegwijzering, maar niet aan bomen, verlichtingspalen, verkeerslichten of andere verkeerstekens.
Je mag de wegwijzers pas plaatsen de dag voor de start van het evenement en je moet ze uiterlijk de dag nadien verwijderen.
De wegwijzers:
zijn maximaal 1,2 meter bij 0,3 meter groot.
vermelden enkel het evenement. Andere publiciteit is verboden.
hebben een andere kleur dan openbare bewegwijzering.
Je bent aansprakelijk voor de schade die het gevolg is van het plaatsen en het bestaan van de wegwijzers.