Gemeentelijke Administratieve Sancties (kortweg GAS) zijn sancties die een gemeente kan opleggen voor overtredingen op de politiecodex voor Neteland. Hierdoor kunnen we bepaalde vormen van overlast snel en doeltreffend aanpakken.
Er is één politiecodex voor de vijf Neteland-gemeenten. Deze gemeenten doen beroep op dezelfde sanctionerende ambtenaar Ann Heylen, jurist in dienst van de stad Geel.
Wat is Gas 1-2-3?
Gas 1-2-3 gaat vooral over verstoring van openbare rust en openbare overlast. Enkele voorbeelden:
- lawaaihinder
- vandalisme
- hondenpoep
- wildplassen
- zwerfvuil en sluikstorten
Procedure
Stap 1: vaststelling
De politie stelt de overtreding vast. Ook gemeentelijke GAS-vaststellers kunnen bepaalde overtredingen zoals sluikstorten vaststellen. De vaststeller maakt een proces-verbaal op en stuurt dat naar de sanctionerend ambtenaar die de procedure start.
Je hebt de mogelijkheid om schriftelijk of mondeling verweer in te dienen. Je kan je laten bijstaan door een raadsman.
Stap 2: sanctie bepalen
De sanctionerend ambtenaar legt eventueel een geldboete op. Deze bedraagt maximaal 500 euro. De gemeente kan ook een andere sanctie zoals een schorsing, een intrekking of een sluiting opleggen.
Stap 3: mogelijkheid tot beroep
Je hebt het recht om beroep aan te tekenen tegen de beslissing:
- bij de Politierechtbank bij een administratieve geldboete
- bij de Raad van State voor een intrekking, een schorsing of sluiting
Procedure bij bemiddeling
De sanctionerend ambtenaar kan ook kiezen voor bemiddeling. Ze verwijst je dossier dan door naar de GAS-bemiddelaar.
- Bij jongeren en mensen die het financieel moeilijk hebben, zoekt de bemiddelingsambtenaar naar een alternatief voor de boete.
- Bij burenruzies probeert de bemiddelaar om ook afspraken te maken die de leefbaarheid in de buurt bevorderen.
- Bij minderjarigen is de bemiddeling verplicht.
Procedure bij minderjarigen
Stap 1: je mening geven
Als ouder krijg je de kans om, samen met je kind, in een gesprek je mening te delen over wat er is gebeurd. Daarna beslist de sanctionerend ambtenaar om de zaak af te sluiten of verder te gaan met de procedure.
Stap 2: start van de procedure
Je ontvangt een aangetekende brief van de sanctionerend ambtenaar. In deze brief staan je rechten. Je krijgt een gratis advocaat toegewezen.
Stap 3: Verplichte bemiddeling
Er volgt een verplichte bemiddeling. Dat kan op verschillende manieren. Enkele voorbeelden: je excuses aanbieden aan de slachtoffers, een werkstuk schrijven of een taak uitvoeren die past bij wat er gebeurd is. Je advocaat helpt je hierbij.
Stap 4: Gemeenschapsdienst of boete
Als je de bemiddeling weigert of als de bemiddeling niet goed gaat, dan kan de ambtenaar een gemeenschapsdienst of een geldboete opleggen:
- Gemeenschapsdienst: Dit is werk voor de gemeenschap en kan maximaal 15 uur duren. Hoeveel uren en welke taken je krijgt, hangen af van je leeftijd en je capaciteiten.
- Geldboete: de geldboete wordt opgelegd aan de ouders en bedraagt maximaal 175 euro.
Stap 5: In beroep gaan
Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan bij de jeugdrechtbank. De jeugdrechter kan de boete vervangen door een andere maatregel.
Bekijk de afspraken voor GAS 2 en GAS 34,1 Mb(pdf)
Addendum protocolakkoord GAS 2 en GAS 3145,2 Kb(pdf)