De vallei van de Kleine Nete tussen Herentals en Geel staat voor grote veranderingen. Tot 1953 was het Geels Gebroekt één groot moeras. Toen werd het drooggelegd en bruikbaar gemaakt voor landbouw. Dit zorgde helaas ook voor verdroging van de aangrenzende natuur. Ook het klimaat veranderde intussen, met droge periodes en zware regenbuien. Hierdoor werkt de huidige inrichting niet meer goed en maakt de Vlaamse overheid een plan om de vallei te herstellen.
De vallei verdroogt
In de jaren 1950 veranderde de natte vallei in landbouwgrond. De Kleine Nete werd dieper en rechter gemaakt. Er werd 42 km aan sloten gegraven en er kwam een pomp om grondwater weg te pompen. Zo kon men het grondwaterpeil kunstmatig laag houden.
Bij het maken van deze keuzes in 1950 heeft men de effecten op lange termijn niet goed ingeschat. De huidige inrichting is bijvoorbeeld niet geschikt om de schokken van de klimaatverandering op te vangen. Verder levert het volgende problemen op:
- In droge periodes is er te weinig water.
- De natuur in de buurt wordt te droog.
- Bij veel regen overstroomt de natuur met vervuild oppervlaktewater.
Herstelplan
We weten nu dat we het water langer moeten vasthouden en trager moeten afvoeren en dat de natuurlijke sponswerking van het landschap moet hersteld worden. Alleen zo kan de Europees beschermde natuur in stand blijven en blijft voedselproductie mogelijk. De Vlaamse overheid maakt daarom een plan om het watersysteem te herstellen.
Wat staat er op de planning?
Van 2021 tot 2024 is het grondwatersysteem uitgebreid onderzocht om de problematiek volledig te begrijpen en logische oplossingen uit te werken. De uitvoering van het herstelplan moet het grondwater in de landbouwpolder weer doen stijgen. Dat maakt wel dat er anders geboerd gaat moeten worden. De overheid werkt daarom maatregelen uit om de landbouwbedrijven die nu de gronden bewerken, verder te ondersteunen.
Het komende jaar werkt de Vlaamse overheid de plannen verder uit. Dat gebeurt in overleg met iedereen die betrokken is. In de loop van 2026 volgt nog een openbaar onderzoek.
Blijf op de hoogte
Meer informatie over dit project vind je op dezegge.dekleinenete.be. Op deze site kan je je inschrijven voor de digitale nieuwsbrief.
Info: info@kleinenete.be, dezegge.dekleinenete.be