Hoe verloopt een selectie?

Inhoud

Professionele selecties op basis van waarden en competenties

Geen 'examens' bij lokaal bestuur Olen, wel professionele selecties: objectief, fair en op maat van de vacature waarvoor je solliciteert. Een selectie bestaat uit verschillende opdrachten of onderdelen, afhankelijk van de vacature waarvoor je solliciteert.

  • Bij een vacature voor een tijdelijk contract, zijn de onderdelen vaak beperkt.
  • Bij een vacature voor een vast contract, is er steeds een vaste deadline om te solliciteren en zijn er meerdere onderdelen. 

Wat we zoeken in kandidaten, zijn een match met onze waarden en de gedrevenheid om je in te werken in de job. Onze selecties zijn er dan ook op gericht om elkaar goed te leren kennen en om jouw drijfveren en competenties in kaart te brengen, eerder dan dat we peilen naar jouw kennisniveau. Je leeftijd, afkomst, geslacht, gender, geloof of beperking maken ook geen verschil. 

    

Je sollicitatie indienen

Solliciteren kan via onze vacaturesite. Je krijgt automatisch een bevestigingsmail wanneer je sollicitatie succesvol is verstuurd.

Geen computer of internet ter beschikking? Dan kan je jouw CV afgeven aan het gemeentehuis of opsturen (Dorp 1, 2250 Olen). Zorg ervoor dat je CV ons bereikt vooraleer de de deadline om te solliciteren verstreken is.

  

Welke opdrachten kunnen aan bod komen?

Hoe de selectieprocedure voor een bepaalde functie verloopt, staat steeds beschreven in het vacaturebericht of in de infobundel. Volgende onderdelen kunnen aan bod komen: 

  • CV-screening: we bekijken of je over het gevraagde diploma beschikt, wat vaak een wettelijke vereiste is. Daarnaast wordt bij sommige vacatures bekeken of er een match is tussen jouw CV en de vacature. Je krijgt altijd feedback over de CV-screening en of je dus al dan niet wordt uitgenodigd voor het vervolg van de selectie!
  • Online vragenlijsten: in samenwerking met externe partners hebben we online vragenlijsten die peilen naar bepaalde competenties (bv: samenwerken, probleemanalyse, nauwkeurigheid, resultaatgerichtheid,...) of cognitieve vaardigheden (bv: numeriek redeneren, verbaal redeneren,...). Via een link die je ontvangt via mail kan je de vragenlijsten thuis invullen tegen een vooropgestelde deadline. 
  • Praktische opdracht: we peilen naar jouw vaardigheden door jou een opdracht te geven die ook in de realiteit deel uitmaakt van het takenpakket van de functie waarvoor je solliciteert. Dit kan een onderhoudsopdracht zijn (bv: snoeien, poetsen,...), een technische opdracht (bv: klinkers leggen) of een fysieke opdracht (bv: hoogtewerker, tillen van lasten, uithouding).
  • Inhoudelijke opdracht: dit kan in de vorm van een case zijn, een visie-oefening, een toepassingsvraag,... Hierbij peilen we naar je affiniteit met de job en naar specifieke competenties. Meestal is de inhoudelijke opdracht een opdracht die je thuis kan maken en tegen een bepaalde deadline moet indienen.
  • Sollicitatiegesprek: bij elke selectie komt een sollicitatiegesprek aan bod. Dit vinden we het belangrijkste onderdeel van de selectie: hier krijgen we de kans om elkaar goed te leren kennen. We peilen naar jouw motivatie, drijfveren en competenties. Soms gaan we dieper in op de inhoudelijke opdracht en vragen we jou om een deel hiervan te presenteren. Je krijgt de kans om vragen te stellen over bijvoorbeeld de functie, onze organisatie, je inwerktraject,... Tijdens het gesprek zijn steeds je toekomstige leidinggevende en een HR-medewerker aanwezig. Bij vacatures voor een vast contract is daarnaast een collega van buiten het lokaal bestuur aanwezig die thuis is in het domein waarvoor je solliciteert.
  • Assessment: bij vacatures op niveau B of A voor een vast contract, is een assessment het laatste deel van de procedure. We werken hiervoor samen met een externe partner die voor ons peilt naar jouw persoonlijkheid en aanpak. Een leerrijk moment voor jou en voor ons, waarbij je nadien de kans krijgt om je assessmentverslag met de externe partner te bespreken.