Huur je een woning? Wist-je-datjes over de huurprijs

De huurprijzen op de private huurmarkt nemen jaar na jaar toe. Als huurder kan je als je aan bepaalde voorwaarden voldoet ondersteuning krijgen bij het betalen van je huurprijs: ofwel via de Vlaamse huursubsidie ofwel via de Vlaamse huurpremie. Je kan beide premies niet combineren.

Vlaamse huursubsidie

Als je een bescheiden inkomen en geen woning in eigendom hebt en je verhuist naar een nieuwe huurwoning, dan kan je mogelijk een huursubsidie krijgen van de Vlaamse overheid, een tegemoetkoming in de huurprijs.

Meer info

Vlaamse huurpremie

Gezinnen met een heel laag inkomen die al 4 jaar of langer wachten op een sociale woning en een private huurwoning huren met een huurcontract, kunnen in aanmerking komen voor een maandelijkse huurpremie.

Meer info

Indexeren huurprijs terug toegestaan vanaf 1 oktober 2023

De Vlaamse Regering bevroor van 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023 de huurprijzen van de meest energieverslindende woningen.

Vanaf 1 oktober 2023 is een indexering voor de huurwoningen zonder EPC of met een label D, E en F opnieuw toegelaten, maar volgens een aangepaste formule. Zo krijgen huurders na 1 jaar niet ineens een zeer hoge huurprijs.

Ontdek welke aangepaste formule (correctiefactor) je moet toepassen.

Vragen?

  • Maak een afspraak bij een expert van het woon- en energieloket via 014 27 95 08. Een afspraak duurt, afhankelijk waarvoor je wil langskomen 30 minuten (voor advies, info of begeleiding) of 1 uur (voor het indienen van een premie of lening). De afspraken gaan door op vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur.
  • Twijfel je of je in aanmerking komt voor de Vlaamse huurpremie of - subsidie? Neem contact op met het OCMW via 014 21 52 00. Onze collega‚Äôs bekijken samen met jou je situatie.

Gepubliceerd op donderdag 14 sep 2023 om 07:56