Heb jij een doosje jodiumtabletten in huis?

Wist je dat je gratis een doosje jodiumtabletten kan halen bij de apotheker? Of – als je er al hebt – gratis kan ruilen als de houdbaarheid verstreken is? De federale overheid lanceert een nieuwe campagne over jodiumtabletten. Jodiumtabletten beschermen je immers bij een nucleair ongeval.

Omdat onze gemeente op minder dan 20 kilometer van een nucleaire site ligt, is het aangewezen een doosje in huis te hebben. 

Wat moet je doen bij een nucleair ongeval?

De kans op een nucleair ongeval is klein, maar niet onbestaande. Het is dus belangrijk om te weten wat je moet doen.

  1. Blijf binnen of ga binnen in het dichtstbijzijnde gebouw. Sluit alle ramen en deuren en zet de ventilatie-, verwarmings- of aircosystemen uit.
  2. Volg de richtlijnen van de overheid. Het zou kunnen dat de overheid je aanbeveelt om jodiumtabletten in te nemen. Jodiumtabletten zorgen ervoor dat je schildklier geen radioactief jodium opneemt. Het is belangrijk om de tabletten enkel in te nemen als de overheid je dit laat weten. Neem nooit tabletten in op eigen initiatief.

Check of je (geldige) tabletten in huis hebt

Heb je nog geen jodiumtabletten? Ga dan een gratis doosje halen bij jouw apotheker. 

Heb je wel al jodiumtabletten in huis? Kijk dan de productiedatum goed na. Is de productiedatum 2011 of eerder, ga dan gratis je doosje omwisselen bij de apotheker voor een nieuw exemplaar.

Wie zijn de risicogroepen?

Voor sommige mensen is het extra belangrijk om jodiumtabletten in huis te hebben. Bijvoorbeeld als je:

  • jonger bent dan 18 jaar
  • zwanger bent
  • borstvoeding geeft

Dit nieuwsbericht kadert in een nieuwe sensibiliseringsactie van de federale overheid ‘Heb jij al een doosje jodiumtabletten in huis? Vraag ernaar bij je apotheker.’

Meer info

Bekijk alle informatie over het nucleair risico en het innemen van jodiumtabletten op de website van het Nationaal Crisiscentrum.

Gepubliceerd op dinsdag 23 jan 2024 om 10:00