Juni snoeimaand, ook voor jouw haag?

Met de lente in het land en de zomer in aantocht krijgen heel wat tuinhagen een jaarlijkse snoeibeurt. Zeker wanneer je haag grenst aan een voet- of fietspad, is het belangrijk om hem tijdig onder handen te nemen.

Hagen zijn mooi en nuttig. Ze zorgen voor groen in het straatbeeld. Het is dus prima om een haag aan te planten of om deze op een bepaalde manier te laten groeien. We vragen je alleen om in het voorjaar je haag aan de straatkant bij te snoeien. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid.

Heb je een haag die grenst aan een voet- of fietspad? Geef hem dan ten laatste in juni een degelijke snoeibeurt. Zo vermijd je dat fietsers of voetgangers moeten uitwijken naar de rijbaan door overhangende takken.

Snoei de haag niet gelijk met de rand van het voet- of fietspad maar dun hem minimaal 20 cm extra uit. Zo zorgt de plant het komende jaar niet voor hinder.

Een verwittigd eigenaar is er twee waard

Vanaf juli voeren we controles uit. Zorgt jouw haag voor overlast op het openbaar domein? Dan ontvang je een bericht dat je de haag moet snoeien zodat ze niet meer voor hinder zorgt. Ga je hier niet op in dan snoeien we zelf de haag op jouw kosten. Mogelijk volgt er zelfs een proces-verbaal.

Gemeentelijke planning van snoeiwerken

Ook de gemeente heeft hagen staan langs wegen, fiets- en voetpaden. De meeste hagen worden gesnoeid vanaf de tweede helft van juni. Hagen aan een straatkant hebben voorrang. De snoeiwerken duren ongeveer drie weken. Twee keer per jaar maaien we de bermen. Dat gebeurt in mei of juni en in september. De maaiwerken duren vijf tot zes weken.

Gepubliceerd op zaterdag 1 jun 2024 om 19:06