Kids-ID

Inhoud

Maak een afspraak om een kids-ID aan te vragen

Maak een afspraak om een kids-ID af te halen

De kids-ID is een elektronisch identiteitsdocument voor Belgische kinderen onder de 12 jaar. De kids-ID is niet verplicht in België, maar wel voor reizen naar het buitenland.

Heeft je kind een kids-ID die binnenkort vervalt? In dat geval ben je wel verplicht om de kids-ID te vernieuwen. Je ontvangt hiervoor een oproepingsbrief. Ook als je de kaart kwijt bent, moet je een nieuwe kids-ID aanvragen. 

Voorwaarden

Zorg er steeds voor dat de kids-ID geldig is tot en met de datum van terugkeer naar België. Voor sommige landen moet de kids-ID zelfs nog langer geldig zijn. Informatie over de benodigde reisdocumenten en de vereiste geldigheidsduur, per land, vind je op de website van de federale overheid.

De kids-ID is drie jaar geldig, maar als je kind niet meer op de foto lijkt, moet je een nieuwe kaart aanvragen, ook al is de geldigheidsduur nog niet verstreken.

Procedure

Belangrijk! Kom (als ouder of voogd) samen met je kind naar Burgerzaken voor de aanvraag van een kids-ID. Dit is verplicht. 

De aanvraagprocedure duurt ongeveer twee weken, vraag de kaart dus op tijd aan. Wie te laat is, kan nog rekenen op een spoedprocedure, maar de kosten voor die procedure liggen dan wel een stuk hoger.

De codes van de kids-ID komen bij je toe met de post. Met deze codes kan één van de ouders de kaart komen afhalen. Bij het afhalen moet je de oude kids-ID, als die er is, afgeven.

Wat meebrengen

Bij de aanvraag:

 • identiteitskaart van de ouder die de kids-ID aanvraagt
 • recente pasfoto van het kind, maximaal 6 maanden oud, in kleur, met witte achtergrond (geen afdruk van een eigen digitale foto). Op de website van de federale overheid vind je de voorwaarden waaraan de foto moet voldoen.

Bij het afhalen:

 • de uitnodiging met de codes die het kind thuis toegestuurd kreeg
 • de eventuele oude kids-ID

Kostprijs

 • gewone procedure, levertermijn 2 weken: 8,50 euro
 • dringende procedure met levering in de gemeente 1 werkdag na aanvraag (aanvraag vóór 15 uur): 111,00 euro
 • dringende procedure met levering in het centraal loket in Brussel (Koloniënstraat 1) 4,5 uur na aanvraag (aanvraag vóór 15 uur): 146,50 euro

Meer info

De kids-ID is bovendien heel wat meer dan alleen een identiteitsbewijs en reisdocument. Dankzij de dienst Hallo Ouders biedt de kaart kinderen een extra bescherming in noodgevallen. 

De microchip en de pincode maken ook heel wat andere toepassingen mogelijk. Zo kunnen kinderen vanaf zes jaar zich met hun kids-ID op het internet identificeren voor veilig internetgebruik. Daarnaast kan de kaart gebruikt worden:

 • als bibliotheekpas
 • als bewijs van geldig zwembadabonnement
 • bij de inschrijving op school
 • als lidkaart van een sportclub

Lees meer over Hallo Ouders of de mogelijkheden van de kaart op de website van de Vlaamse Overheid.