Klimaatmakers dekken de Tafel des Overvloeds

Nog tot en met 2 september staat er in de bib een tafel beladen met paprika’s, boontjes, confituren en allerlei producten uit de moestuin van onze Olenaars. Enkele initiatiefnemers van de Klimaatmakers leggen je het concept uit.

Robbie Deighton: "Wie een moestuin heeft, heeft vaak overschot. En het is fijn als je iemand anders daarmee plezier kunt doen. Misschien vind je op onze ruiltafel iets wat je nog niet hebt. Dat is mooi meegenomen. Ook als je geen moestuin hebt, kan je hier delen in de overvloed van de natuur. Dat voorkomt voedselverspilling. Bovendien is het allemaal lokale productie waar geen transport komt bij kijken. Winst voor het klimaat op alle fronten dus."

Roos Van Bruggen, bibliotheekmedewerker: "De ruiltafel is een initiatief van de Klimaatmakers in samenwerking met de bib. In 2021 dekten we hier onze eerste tafel. We werden meteen genomineerd voor de Food Waste Awards van 2022. We zijn van plan om in de toekomst jaarlijks voor zo’n tafel te zorgen aan het einde van de zomer. Je ziet dat bezoekers van de bib interesse hebben voor het initiatief: ze stellen veel vragen, de producten vliegen weg en het is bovendien een ideaal moment om kennis te maken met de Klimaatmakers."

De Klimaatmakers zijn vrijwilligers die in verschillende werkgroepen samenwerken afhankelijk van hun interesse. De ruiltafel bijvoorbeeld is een realisatie van de werkgroep Consumeren en voeding.

De vrijwilligers organiseren kleinschalige initiatieven met steun van het lokaal bestuur. Op die manier willen ze de inwoners van Olen laten zien dat er positieve oplossingen voor het klimaat bestaan.

Volgende afspraak: zaterdag 14 oktober tijdens het Repair Café in het lokaal dienstencentrum Komie Geire. Daar kun je je defecte toestellen of kleding laten repareren. Zoals gewoonlijk is er ook een boekentafel en een plantentafel, om te ruilen of gewoon om mee te nemen.

Gepubliceerd op dinsdag 29 aug 2023 om 07:57

Thema's