Laat je niet vangen en let op voor phishing

Verschillende bedrijven kregen onlangs een mail met betalingsaanmaningen over milieuheffing en rioleringsbelasting die zogezegd in opdracht van gemeente Olen werden verstuurd. De mails waren vals. Ga hier niet op in.

Het ging hier duidelijk over phishing, een vorm van internetfraude waarbij de afzender je een valse factuur of boete wil laten betalen. Of hij probeert om je wachtwoord, creditcardinfo, pincodes of andere persoonlijke gegevens te achterhalen.  

Hoe herken je een verdacht bericht? 

Vaak is het moeilijk om een valse van een echte mail te onderscheiden. De berichten zijn professioneel opgesteld in een verzorgde taal.  

Enkele tips: 

Link 

Klik nooit zomaar op een link in een verdacht bericht. Zweef met de muis over de link, dan verschijnt de URL. Twijfel je of de link betrouwbaar is? Zoek dan de website eerst op via een zoekmachine zoals Google. Toch (per ongeluk) geklikt? Vul geen velden in en breek elke interactie af. 

Afzender 

Controleer het mailadres, ook op spelfouten. Fraudeurs gebruiken vaak een mailadres dat goed op het officiële adres lijkt. Maar let op, ook een juist mailadres biedt niet altijd een garantie. 

Vreemde vraag 

Een officiële instantie zal je nooit via mail, sms, Whatsapp of telefoon vragen naar je wachtwoord, je bankgegevens of andere persoonlijke en gevoelige gegevens. 

Persoonlijke aanspreking 

Berichten met algemene en vage aanspreektitels, of alleen je mailadres als aanspreking, kan je beter wantrouwen. Ook taalfouten of een vreemde taal kunnen wijzen op een verdacht bericht. 

Angst of nieuwsgierigheid 

Iedereen zou nieuwsgierig worden bij berichten met een link als “Kijk wat ik over jou las ...” of “Ben jij dat op deze foto?”. Maar laat je niet vangen: cybercriminelen spelen in op de actualiteit en weten welke thema’s ons interesseren. 

Meer info en tips 

Wat doe je met een verdacht bericht? 

  • Klik niet op een link of bijlage in een bericht dat je niet vertrouwt. Ga naar de aanmeldpagina van de website die je vertrouwt en meld je daar aan om rechtstreeks in de beveiligde omgeving te bekijken of er een nieuw bericht of document voor je klaar staat. 
  • Stuur een (vermoedelijk) vals bericht via mail door naar verdacht@safeonweb.be. Je loopt geen gevaar als je een verdacht bericht doorstuurt. 
  • Verwijder daarna de mail of het bericht. 

Toch in de val gelopen? 

  • Heb je toch op een link geklikt? Voer een virusscan uit. 
  • Als je een wachtwoord hebt doorgegeven dat je ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk. 
  • Als je je creditcardgegevens hebt doorgegeven, verwittig dan onmiddellijk Cardstop of bel naar 078 170 170. 
  • Heb je schade geleden door phishing? Dien dan altijd klacht in bij de lokale politie.  

Phishing is een vorm van online oplichting. Het woord komt van het Engelse fishing, ofwel ‘hengelen’. Dat is namelijk wat criminelen doen: hengelen naar gegevens. Zij sturen een bericht in naam van een bank, de overheid of een organisatie. De ontvanger moet zogenaamd snel betalen of persoonlijke gegevens delen. De mails zijn goed nagemaakt en bijna niet van echt te onderscheiden.  

Gepubliceerd op maandag 10 mrt 2025 om 09:51