Gemeente Olen
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Vogelgriep: hobbyhouders moeten pluimvee niet langer afschermen

20 maart ’17 (ma)
In België is drie weken geleden de laatste besmetting met het vogelgriepvirus vastgesteld. De kans op besmetting van gehouden vogels is dus voldoende afgenomen om de meeste voorzorgsmaatregelen bij hobbyhouders te laten vallen.

Hobbyhouders dienen hun pluimvee en vogels niet meer verplicht af te schermen. Het FAVV raadt deze beschermingsmaatregel nog wel sterk aan, zeker in de buurt van waterplassen of waterlopen waar de kans groter is dat nog besmette wilde vogels aanwezig zijn. Het risico van vogelgriepvirus is immers nog niet helemaal verdwenen. Hobbyhouders zijn daarom ook nog steeds verplicht om hun dieren binnen of afgeschermd te voederen en te laten drinken.

Bij professionele pluimveehouders, die altijd veel grotere aantallen vogels houden, wordt de afschermplicht voorlopig nog behouden.

Het jagen met roofvogels blijft nog steeds verboden. Bij dit type activiteit is het risico op besmetting door wilde vogels nog steeds te groot.

Markten 

Alle verzamelingen van pluimvee en vogels (tentoonstellingen, prijskampen, verkopen, beurzen, …), inbegrepen de trainingsvluchten en wedstrijdvluchten met duiven, kunnen opnieuw plaatsvinden onder de gebruikelijke voorwaarden: toestemming van de burgemeester, controle door een dierenarts en bijhouden van een lijst met deelnemende houders.

Hobbyhouders zijn opnieuw toegelaten op openbare markten. Zoals steeds, moeten de aangeboden dieren in de 10 dagen voordien opgesloten of afgeschermd gezeten hebben.

Meer info

Hier vind je alle info over de nodige maatregelen, die recent verlengd zijn tot 9 april 2017.

Geen impact op menselijk voedsel

Het eten van eieren, kip en ander pluimvee blijft veilig.

Nieuwsoverzicht
Kippen en ander pluimvee moeten in hun hokken blijven.

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Mens en Ruimte

LCP