Gemeente Olen
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Nieuwe toekomst voor pastorie St.-Jozef-Olen

03 juli ’17 (ma)
De pastorie in St.-Jozef-Olen staat al een hele tijd leeg. Het lokaal bestuur stond op het punt om het pand te verkopen. Nieuwe trends overtuigden het bestuur echter om het gebouw een andere toekomst te geven.

De pastorie is beeldbepalend, omgeven door een groene ruimte en gelegen in het hart van St.-Jozef-Olen. Aangezien het kerkhof in de onmiddellijke omgeving van de pastorie ligt, moet de onbebouwde ruimte publiek toegankelijk blijven. Dit maakt dat het pand niet voor elk project in aanmerking komt. Het ruimtelijk uitvoeringsplan legt hiervoor randvoorwaarden op.

Het ontwerpbureau RE-ST dat voor het hele gemeentelijk patrimonium een toekomstvisie formuleert, deed in deze studie de suggestie om in het pand een samenhuisproject te realiseren. Dit is een vorm van gemeenschappelijk wonen waarbij naast een kleinere private woning, bewoners binnen- en buitenruimten met elkaar delen. Het is een mogelijkheid om de buitenruimte rond de pastorie toegankelijk te houden.

Net op het moment dat het pand te koop stond, besliste Vlaanderen om meer speelruimte te geven aan proefprojecten voor gemeenschappelijk wonen. Daardoor ontstond bij de huisvestingsmaatschappij De Heibloem de interesse voor dit pand. Ze kon het bestuur overtuigen om niet te verkopen. De Heibloem onderzoekt op dit moment op welke manier het project vorm kan krijgen.

Nieuwsoverzicht
Pastoerie krijgt nieuwe toekomst

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Mens en Ruimte

LCP