Gemeente Olen
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Gezocht: (foto)materiaal over Olens diamantverleden

24 april ’18 (di)
Beschik jij over materiaal waarmee we het Olens diamantverleden in de kijker kunnen zetten? Laat het dan zeker weten aan Vrije Tijd.

Tijdens de Nacht van het Kempens Erfgoed op vrijdag 19 oktober staat het diamantverleden van onze streek in de kijker. Ongetwijfeld zijn er ook Olenaars actief geweest in de diamantslijperijen in de Kempen.

De geschiedenis van de diamantslijperij in de Kempen start eind 19de eeuw. De Antwerpse slijpers kunnen de enorme toevloed van diamanten die komen van de nieuw ontdekte diamantmijnen uit Zuid-Afrika niet aan. De Kempen was op dat moment een arme zandstreek waar boeren vaak hun toevlucht zochten tot ambachtelijke nevenactiviteiten om rond te komen. De Kempen groeide al snel uit tot het epicentrum van de slijperij in België. De Kempense slijpers werden echte vakmannen.

In samenwerking met de erfgoedcel Kempens Karakter en de vzw Briljante Kempen probeert het lokaal bestuur zoveel mogelijk van dit typisch Kempens erfgoed te bewaren. Beschik jij over materiaal waarmee we het Olens diamantverleden in de kijker kunnen zetten? Laat het dan zeker weten aan Vrije Tijd. Denk bijvoorbeeld aan:

  • foto's van slijperijen, slijpers of eigenaars van slijperijen
  • documenten zoals kruisjesboeken, diploma's van de slijpopleidingen in de regio, aansluitingen bij de vakbond, loonboekjes,…
  • voorwerpen zoals slijptangen, slijpdoppen of slijpschijven

Het materiaal wordt met de nodige zorg behandeld.

 

Nieuwsoverzicht
Olens diamantverleden in de kijker

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Vrije Tijd

LCP