Gemeente Olen
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen

31 mei ’18 (do)
Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van ons dorp of ben je eigenaar van een gebouw, bijhorend interieur, klein erfgoed… opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed? Dan kan je deze inventaris komen inkijken en krijg je de kans om opmerkingen en bezwaren in te dienen.

De inventaris van het bouwkundig erfgoed geeft een overzicht van het bestaande bouwkundig erfgoed. Deze lijst werd juridisch vastgesteld in 2009 door het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed.

De inventaris van bouwkundig erfgoed van de provincie Antwerpen bevat op dit moment ruim 15.000 relicten bouwkundig erfgoed. Bouwkundig erfgoed wordt zeer ruim gezien: gebouwen van alle mogelijke typologieën, gebouwengroepen, complexen, bijhorende interieurs en interieurelementen, infrastructuur, klein erfgoed, straatmeubilair, monumentale beeldhouwwerken enzovoort. De databank bevat ook beschrijvingen van gehelen zoals straten, gehuchten en stadswijken zoals onder andere de Olense Cité.

Openbaar onderzoek

De vaststelling van deze inventaris gebeurt dit jaar volgens de nieuwe procedure. Voor het eerst krijgt iedereen de kans om tijdens een openbaar onderzoek bezwaren of opmerkingen te formuleren.

Het agentschap Onroerend Erfgoed organiseert het openbaar onderzoek. Dit openbaar onderzoek loopt van 1 juni tot en met 30 juli 2018. Alle gegevens hierover vind je hier. 

Opmerkingen en bezwaren bezorg je aan het agentschap Onroerend Erfgoed, Team Onderzoek en Beschermen, Havenlaan 88 bus 5, 1000 Brussel. Dit kan van 1 juni tot en met 30 juli 2018 per aangetekende brief of je kan de brief met opmerkingen of bezwaren ook ter plaatse bij het agentschap afgeven tegen ontvangstbewijs.

Beschik je zelf niet over internet, dan kan je de gegevens ook raadplegen op een computer die daarvoor ter beschikking wordt gesteld in de kantoren in Brussel en Antwerpen. In de bibliotheek van het hoofdkantoor in Brussel, Havenlaan 88, kan je van maandag tot vrijdag doorlopend terecht van 9.00 tot 17.00 uur. Houd er rekening mee dat de kantoren gesloten zijn op 11 juli. In het Anna Bijnsgebouw in de Lange Kievitstraat 111-113 in Antwerpen, ben je welkom na een telefonische afspraak op het nummer 03 224 62 10.

Informatiesessie

Op donderdag 21 juni om 19.00 uur organiseert de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED) Land van Nete en Aa een informatiesessie waar je meer te weten komt over het openbaar onderzoek voor de vaststelling van het bouwkundig erfgoed in onze regio. Waar in het verleden de inventaris werd opgemaakt achter gesloten deuren, hebben inwoners vanaf nu inspraak. Maar wat houdt die ‘inspraak’ precies in? Je ontdekt het tijdens de infosessie in de Lakenhal in Herentals.

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Mens en Ruimte

adres
tel.
014 27 95 08
e-mail
mens.ruimte@olen.be
Open vandaag: 9.00 - 12.00 uur & 17.30 - 20.00 uur
Overzicht medewerkers
LCP