Gemeente Olen
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Zorgwonen, iets voor jou?

10 juni ’18 (zo)
Dankzij het concept zorgwonen kan een zorgbehoevende op hetzelfde adres als jij, maar onder een apart zorgstatuut worden ingeschreven. Hierdoor worden zijn inkomsten, pensioenen en toelagen niet samengeteld met jouw gezinsinkomen.

Wanneer een (groot)ouder of een persoon met een handicap bij je komt inwonen, kan dat financiële gevolgen hebben voor bepaalde tegemoetkomingen, uitkeringen of studietoelagen. Alle mensen die op jouw adres wonen, worden namelijk als samenwonend beschouwd. Hierdoor worden ook de inkomsten samengeteld.

Dankzij het concept zorgwonen kan een zorgbehoevende op hetzelfde adres, maar onder een apart zorgstatuut worden ingeschreven. Hierdoor worden zijn inkomsten, pensioenen en toelagen niet meer samengeteld met jouw gezinsinkomen.

Je kan aan zorgwonen doen om een familielid of vriend(in) met een handicap in je woning op te vangen. Daarnaast kan je als volwassen kleinkind gaan samenwonen met je grootouders. Jouw grootouders kunnen dan langer zelfstandig thuiswonen en jij kan nog wat sparen in plaats van hoge huurgelden te betalen.

Zo zijn er nog tal van combinaties mogelijk.


Wanneer kom je in aanmerking voor zorgwonen?

Bij zorgwonen is een deel van je woning voorbehouden voor een tot twee hulpbehoevende personen of personen van 65 jaar of ouder. Vraag bij Mens en Ruimte na of jouw woonsituatie in aanmerking komt. Wil je van je huis een zorgwoning maken zonder je woning uit te breiden, dan moet je dit melden bij Mens en Ruimte of online via het omgevingsloket. Wanneer je ook het bouwvolume uitbreidt, heb je altijd een omgevingsvergunning nodig (vroeger bouwvergunning).

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Mens en Ruimte

adres
tel.
014 27 95 08
e-mail
mens.ruimte@olen.be
Open vandaag: 9.00 - 12.00 uur & 17.30 - 20.00 uur
Overzicht medewerkers
LCP