Gemeente Olen
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Sperperiode voor verkiezingen gestart op 1 juli

12 juli ’18 (do)
De lokale en provinciale verkiezingen naderen. Politieke partijen en hun kandidaten zijn hun campagne aan het plannen of doen dat weldra. Zij moeten zicht echter houden aan een aantal regels.

De regelgever hanteert een sperperiode van 1 juli tot en met de verkiezingsdag op 14 oktober 2018.

Beperking verkiezingsuitgaven

Zo beperkt de decreetgever de uitgaven die lijsten, kandidaten en politieke partijen mogen doen voor hun campagne tijdens de sperperiode.

Men mag niet meer uitgeven voor verkiezingspropaganda dan de opgelegde limieten om de financiële ongelijkheid tussen partijen en kandidaten zoveel mogelijk te beperken. Vandaar het belang van de aangifte van de verkiezingsuitgaven na de verkiezingen. Uiterlijk op 13 november 2018 moeten de politieke partijen en de lijsttrekkers de verkiezingsuitgaven en de herkomst van de geldmiddelen voor de partij, voor de lijst en voor elke kandidaat aangeven bij de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg. De identiteit van schenkers van bedragen van 125 euro of meer moet meegedeeld worden aan de Controlecommissie Verkiezingsuitgaven. Hetzelfde geldt voor sponsors.

Meer info en wetgeving over de regels voor verkiezingsuitgaven vind je op www.vlaanderenkiest.be.

Regels over de verspreiding van verkiezingspropaganda

Ook gelden er bepaalde regels voor de verspreiding van verkiezingspropaganda voor de verkiezingen van 14 oktober 2018. De gemeenteraad keurde hierover een reglement goed dat je vindt bij de downloads van dit nieuws.

Nieuwsoverzicht
LCP