Gemeente Olen
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Captatie- en recreatieverbod op volledige kanaal Bocholt-Herentals en kanaal naar Beverlo

16 augustus ’18 (do)
De blauwalgen houden lelijk huis in onze waterwegen. Ook in het kanaal Bochelt-Herentals zijn de bacteriën nu aangetroffen, zo blijkt uit metingen door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Daarom is er een verbod op watercaptatie en zachte recreatie (kajakken, vissen, waterski,...).

Pleziervaart valt buiten zachte recreatie.

 

 

Getrapte aanpak

Waarnemend provinciegouverneur Bram Abrams, de Dienst Noodplanning en De Vlaamse Waterweg nv willen elk risico uitsluiten. Ze kiezen bewust voor een trapsgewijze aanpak. Die bestaat erin om niet meer verbodsmaatregelen op te leggen dan noodzakelijk. De kanalen blijven immers, zeker in deze droge tijden, een belangrijke bron van water. Resultaten van bijkomende metingen zullen de volgende dagen uitwijzen of een verdere aanpassing of uitbreiding van de eerdere politiebesluiten aan de orde is.

Captatie- en recreatieverbod

Vanaf 10 augustus gelden volgende maatregelen:

  • Een verbod om water te capteren uit het volledige kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo op het grondgebied van de provincie Antwerpen voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee.
  • Een verbod van elke vorm van zachte recreatie op het volledige kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo op het grondgebied van de provincie Antwerpen. Met zachte recreatie wordt o.a. kajakken of kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden,… bedoeld. Pleziervaart blijft wel toegelaten.

Zwemmen blijft absoluut verboden op voornoemde kanalen. 

De tekst van het nieuwe politiebesluit blauwalgen kan je hier nalezen. 

 

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water en eruitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. Blauwalgen kunnen o.a. huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken. Ook het besproeien van gewassen houdt een risico in. De toxische stoffen kunnen namelijk lange tijd op de gewassen aanwezig blijven en de verstuivingswolk kan bij besproeiing hinderlijk zijn voor omwonenden. Eens blauwalgen in waterlopen worden aangetroffen, zijn ze niet snel weg te krijgen, hoewel veel neerslag doorgaans een positief effect heeft.

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Mens en Ruimte

LCP