Gemeente Olen
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Verkiezingen 14 oktober - Veelgestelde vragen

28 augustus ’18 (di)
Heb je een vraag over de verkiezingen op zondag 14 oktober? We hebben voor jou de antwoorden op enkele veelgestelde vragen verzameld.

Staat het gezochte antwoord er niet tussen dan kan je ook steeds een kijkje nemen op de website van Vlaanderen Kiest of contact opnemen met Burgerzaken, Dorp 1, 014 27 95 10, burgerzaken@olen.be

FAQ

 • Kan ik blanco stemmen en hoe doe ik dat?

  Ja, dat kan. Om blanco te stemmen moet je gewoon deze optie op het scherm aanduiden. Deze stemmen tellen niet mee bij de zetelverdeling. 

 • Ik kan niet aanwezig zijn tijdens de dag van de verkiezingen. Wat nu?

  In het artikeltje 'stemplicht en het geven van volmachten' vind je alles wat je moet weten. Je ontdekt ook alle geldige redenen in het geval je niet kan gaan stemmen.

 • Ben ik als kiezer altijd verplicht het stemhokje te betreden, ook als ik blanco wil stemmen?

  Ja. Als kiezer moet je namelijk altijd in het stemhokje de chipkaart in de stemcomputer steken en het stembiljetje uit de computer nemen, ook als je blanco wil stemmen. Verlaat je het stemhokje zonder stembiljet, dan breng je zichtbaar voor iedereen geen stem uit en word je genoteerd als afwezige kiezer.

 • Wat doe ik als ik merk dat ik de verkeerde kandidaat of lijst heb aangevinkt?

  Vooral niet in paniek schieten! Wanneer je opmerkt op het papieren bewijsstuk van de stemcomputer dat je niet de kandidaat of lijst naar wens hebt aangeduid, verlaat je gewoon het stemhokje en geef je het papieren bewijsstuk met de chipkaart af aan de voorzitter van het stembureau, zonder je biljet te scannen. Je zegt dat je je vergist hebt en dat je opnieuw wilt stemmen.

 • Ik kamp met een lichamelijke beperking en kan niet zelfstandig stemmen. Wat nu?

  Wanneer je omwille van een lichamelijke beperking niet zelfstandig kan stemmen, kan je je met toestemming van de voorzitter van het stembureau door iemand laten geleiden of bijstaan. De namen van beide personen worden in het proces-verbaal van het stembureau vermeld.

 • Hoe weet ik waar ik op zondag 14 oktober mijn stem moet uitbrengen? 

  In Olen zijn er drie stemlocaties. De stembureaus zijn open van 8.00 tot 15.00 uur. Je krijgt vooraf een oproepingsbrief in de brievenbus. Hierop staat vermeld in welk stembureau je verwacht wordt. Deze oproepingsbrief neem je samen met je identiteitskaart mee naar het stembureau. Meer informatie vind je in het artikel 'locaties en openingsuren stembureaus'.

 • Ik heb nog nooit eerder mijn stem uitgebracht / ik ben vergeten hoe ik ook alweer mijn stem moet uitbrengen. Wat nu?

  Van maandag 24 september tot en met vrijdag 5 oktober kan je tijdens de openingsuren in het gemeentehuis, de bibliotheek en het sociaal huis komen oefenen om digitaal te stemmen. Lees er hier alles over. Kan je niet komen oefenen, je vindt op de website van Vlaanderen Kiest 12 stappen om je stem uit te brengen. 


Interessante informatie voor politieke kandidaten/partijen:

 • Hoe en wanneer dien ik de kandidatenlijst in van mijn partij?

  De politieke partijen die in Olen opkomen voor de gemeenteraadsverkiezingen kunnen enkel op zaterdag 15 september tussen 9.00 en 12.00 uur of tussen 13.00 en 16.00 uur aan de hand van een voordrachtsakte hun kandidatenlijsten indienen bij de voorzitter van het gemeentelijk hoofdbureau. Vooraf een afspraak maken is wenselijk. Ontdek alle details in het artikel 'indienen kandidatenlijsten gemeenteraadsverkiezingen' op onze website.

 • Kan ik mijn partij voorstellen via de communicatiekanalen van het lokaal bestuur?

  Ja, dat kan. Het lokaal bestuur Olen wil alle politieke partijen die zich kandidaat stellen de kans geven om zich inhoudelijk voor te stellen in De Driehoek van oktober. Deadline voor de teksten is vrijdag 31 augustus. Hier vind je meer informatie. 

 • Vanaf en tot wanneer vindt de sperperiode plaats en wat houdt dit concreet in?

  De sperperiode geldt van 1 juli tot en met de verkiezingsdag op 14 oktober 2018. Gedurende deze periode gelden er strengere regels voor alle politieke partijen, kandidaten en hun campagne. Je leest er alles over in het artikel 'sperperiode voor verkiezingen gestart op 1 juli' op onze website. 

Nieuwsoverzicht
verkiezingen

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Burgerzaken

LCP