Gemeente Olen
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Verkiezingen 26 mei - Veelgestelde vragen

08 april ’19 (ma)
Heb je een vraag over de verkiezingen op zondag 26 mei? We hebben voor jou de antwoorden op enkele veelgestelde vragen verzameld.

FAQ

 • Kan ik blanco stemmen en hoe doe ik dat?

  Ja, dat kan. Om blanco te stemmen moet je gewoon deze optie op het scherm aanduiden. Deze stemmen tellen niet mee bij de zetelverdeling. 


 • Ben ik als kiezer altijd verplicht het stemhokje te betreden, ook als ik blanco wil stemmen?

  Ja. Als kiezer moet je namelijk altijd in het stemhokje de chipkaart in de stemcomputer steken en het stembiljetje uit de computer nemen, ook als je blanco wil stemmen. Verlaat je het stemhokje zonder stembiljet, dan breng je zichtbaar voor iedereen geen stem uit en word je genoteerd als afwezige kiezer.

 • Wat doe ik als ik merk dat ik de verkeerde kandidaat of lijst heb aangevinkt?

  Vooral niet in paniek schieten! Wanneer je opmerkt op het papieren bewijsstuk van de stemcomputer dat je niet de kandidaat of lijst naar wens hebt aangeduid, verlaat je gewoon het stemhokje en geef je het papieren bewijsstuk met de chipkaart af aan de voorzitter van het stembureau, zonder je biljet te scannen. Je zegt dat je je vergist hebt en dat je opnieuw wilt stemmen.

 • Ik kamp met een lichamelijke beperking en kan niet zelfstandig stemmen. Wat nu?

  Wanneer je omwille van een lichamelijke beperking niet zelfstandig kan stemmen, kan je je met toestemming van de voorzitter van het stembureau door iemand laten geleiden of bijstaan. De namen van beide personen worden in het proces-verbaal van het stembureau vermeld.

 • Hoe weet ik waar ik op zondag 26 mei mijn stem moet uitbrengen? 

  In Olen zijn er drie stemlocaties. De stembureaus zijn open van 8.00 tot 16.00 uur. Je krijgt vooraf een oproepingsbrief in de brievenbus. Hierop staat vermeld in welk stembureau je verwacht wordt. Deze oproepingsbrief neem je samen met je identiteitskaart mee naar het stembureau. 

 • Ik heb nog nooit eerder mijn stem uitgebracht / ik ben vergeten hoe ik ook alweer mijn stem moet uitbrengen. Wat nu?

  Van maandag 6 mei tot en met vrijdag 17 mei kan je tijdens de openingsuren in het gemeentehuis, de bibliotheek en het sociaal huis komen oefenen om digitaal te stemmen.

 • Vanaf en tot wanneer vindt de sperperiode plaats en wat houdt dit concreet in?

  De sperperiode geldt van begin februari tot en met de verkiezingsdag op 26 mei 2019. Gedurende deze periode gelden er strengere regels voor alle politieke partijen, kandidaten en hun campagne. Je leest er alles over in het propagandareglement en politiereglement van de gouverneur.

Nieuwsoverzicht
LCP