Gemeente Olen

Waarom het toppen van bomen doodzonde is

02 mei ’19 (do)
Lange tijd was het gebruikelijk om grote bomen te toppen. Dat is het lukraak afzagen van boomtakken tot stompen of zijtakken. De gedachte hierachter was dat te grote bomen sneller omwaaien. Het blijkt echter dat het toppen ontzettend slecht is voor bomen en juist het tegenovergestelde effect heeft.
Vier redenen om niet te toppen

1. De boom wordt juist nog hoger

Als de boom wordt getopt, sterven de gerelateerde wortels ook onmiddellijk af. Vervolgens maakt de boom als reactie in hoog tempo nieuwe takken aan. Deze takken gaan meteen flink de hoogte in. Kortom: de boom groeit twee keer zo snel en wordt nog veel hoger.

2. De boom raakt uit balans

De wortels kunnen het nieuwe versnelde groeitempo van de boom niet bijhouden. Bovendien is een groot gedeelte van de wortels al afgestorven als gevolg van het toppen. Hierdoor zijn er te weinig wortels voor een te grote massa bovengronds en staat de boom niet meer stevig in de grond verankerd. Omdat het bovengrondse deel zwaarder is raakt hij bovendien uit balans waardoor de boom al bij een matige stormwind zomaar kan omvallen.

3. De boom wordt lelijk

De natuurlijke takstructuur van een boom is een wonder van de natuur. Toppen verwoest onherstelbaar de natuurlijke perfecte vorm van een boom en maakt de boom lelijk. Een getopte boom krijgt nooit zijn natuurlijke vorm terug.

4. Toppen van bomen is in strijd met de wetgeving

Het toppen van bomen is bovendien in strijd met de code van een goede natuurpraktijk en dus met de geldende wetgeving.

Hoe moet het dan wel?

Wordt je boom te groot? Snoei hem dan op de grens tussen de takkrans en de tak, zonder de stam te beschadigen of een stuk van de tak te laten staan. Verwijder per snoeibeurt maximaal 1/5de van de takken. Snoei geen takken met een diameter groter dan 10 cm.

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Mens en Ruimte

adres
tel.
014 27 95 08
e-mail
mens.ruimte@olen.be
Open vandaag: 9.00 - 12.00 uur & 13.00 - 16.00 uur
Overzicht medewerkers
LCP