Gemeente Olen
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Captatieverbod waterlopen in de provincie Antwerpen

19 juli ’19 (vr)
Vanaf vrijdag 19 juli geldt er een tijdelijk captatieverbod in verschillende stroomgebieden binnen de provincie Antwerpen. Het verbod is nodig om de goede ecologische toestand van de waterlopen te garanderen en/of niet verder achteruit te laten gaan.

Wegens de aanhoudende droogte heeft gouverneur Cathy Berx via politiebesluit van 18 juli 2019 een captatieverbod voor verschillende stroomgebieden ingesteld. Het waterpeil is er kritisch laag. Het verbod is nodig ter bescherming van het (grond)watersysteem en de valleigebieden die zeer gevoelig zijn voor de gevolgen van droogte. De controleurs van de provincie Antwerpen volgen het waterpeil op de voet op. Het tijdelijk verbod geldt tot de opheffing van het politiebesluit. 

 

Stroomgebieden captatieverbod

Het captatieverbod geldt voor alle waterlopen in de stroomgebieden van de Mark, de Kleine Aa of Weerijsbeek, het Groot Schijn, de Laarse beek, het Antitankkanaal, de Kleine Nete, de Grote Nete (stroomopwaarts samenvloeiing met Kleine Nete), de Vrouwvliet, de Birrebeek, de Zwarte Beek, de Grote Molenbeek en de Autbroekloop.

In de gebieden waar het verbod van kracht is, mag uit geen enkele waterloop water onttrokken worden. Dit betekent onder meer dat er geen water mag opgepompt worden om velden en tuinen te beregenen en dat ook visvijvers volledig afgekoppeld moeten worden van de waterlopen. Uitzondering hierop is het beperkt capteren van water als drinkwater voor het eigen vee dat nog buiten staat en het beperkt capteren van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen.

Dit captatieverbod houdt geen verbod in op het gebruik van bijvoorbeeld grond- of leidingwater. Om verdere maatregelen te vermijden, blijft het uiteraard belangrijk om spaarzaam en doordacht om te gaan met water. Vermijd daarom best, ook zonder formeel verbod, de niet-essentiële toepassingen zoals het besproeien van gazons of het wassen van auto's.

Actuele toestand

De laatste updates over het captatieverbod lees je op de website van provincie Antwerpen.

Nieuwsoverzicht
LCP