Gemeente Olen
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Enkele wist-je-datjes over het OCMW

07 oktober ’19 (ma)
Bij veel mensen leeft nog steeds het idee dat het OCMW enkel wat te bieden heeft voor mensen die financiële problemen hebben. Dat is inderdaad één van de kerntaken maar het is veel meer dan dat alleen.

Wist je dat…

  • er in elke gemeente een OCMW is? Enkel het OCMW van de gemeente waar je woont, kan jou helpen.
  • het OCMW en de gemeente nu samen het lokaal bestuur Olen vormen?
  • het OCMW er voor iedereen is? Natuurlijk zetten de medewerkers zich in de eerste plaats in voor de meest kwetsbaren in onze maatschappij maar ook gezinnen, anderstaligen, senioren, mensen die kampen met psychische of juridische problemen,… kunnen er terecht. Bekijk zeker eens het volledige aanbod.
  • elke medewerker van het OCMW beroepsgeheim heeft? Dit wil zeggen: alles wat je hem vertelt, is veilig bij de maatschappelijk werker. Hij mag het niet aan iemand anders vertellen.

 

Hoe gaat het OCMW te werk?

Je hebt een vraag of een probleem en wil dit voorleggen aan een maatschappelijk werker. Dit zijn de stappen die jullie samen doorlopen.

Stap 1

Je gaat naar het OCMW en vertelt jouw verhaal aan een maatschappelijk werker.

Stap 2

De maatschappelijk werker bekijkt jouw situatie en jouw vragen en zoekt samen met jou naar mogelijke oplossingen. Jullie kijken naar wat je zelf kan doen en wat jouw mogelijkheden zijn.

Stap 3

In een aantal gevallen (bijvoorbeeld bij de vraag naar financiële hulp) moet de maatschappelijk werker nagaan of je volgens de wet recht hebt op hulp van het OCMW. De maatschappelijk werker is neutraal. Hij beslist dus niet zelf of je recht hebt op hulp. Dit doet het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Hierin zetelen leden verkozen door politici.

Stap 4

De leden van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst bekijken jouw dossier anoniem tijdens de maandelijkse zitting en nemen een beslissing. De maatschappelijk werker brengt jou nadien op de hoogte van deze beslissing. 

Nieuwsoverzicht
hoe gaat het ocmw te werk?

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Team Maatschappelijk Werk

LCP