Kom enkel op afspraak

Sluiten
Maak een afspraak

Moet je op het gemeentehuis, het sociaal huis of boekelhuis zijn? Maak een afspraak. Om jou en anderen te beschermen geldt deze werkwijze al zeker tot 1 september.

Hoe maak je een afspraak?
Gemeente Olen
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

UPDATE 11/12 om 10.00 uur - Lek in pijpleiding ethyleen in Oevel-Westerlo

06 december ’19 (vr)
Donderdagnacht 6 december is er een klein lek vastgesteld in een leiding ethyleen ter hoogte van het cosmeticabedrijf Estée Lauder in de Nijverheidsstraat langs de E313 in Oevel-Westerlo. Uit voorzorg werd het gemeentelijk rampenplan van Westerlo opgestart. Intussen is het rampenplan stopgezet.

Woensdag 11 december 10.00 uur - EINDE GEMEENTELIJKE FASE RAMPENPLAN

Op woensdag 11 december om 10.00 uur heeft burgemeester Guy Van Hirtum de gemeentelijke fase van het rampenplan in Westerlo stopgezet. De veiligheidsdiensten zijn ook niet meer in operationele fase.

De pijpleiding bevat geen ethyleen meer en zo kan er op een veilige manier gestart worden met het onderzoek en de herstelling. Daarvoor zijn graafwerken nodig ter hoogte van het vermoedelijke lek. De beheerder van de pijpleiding doet die graafwerken. Ze hanteren daarvoor de eigen veiligheidsvoorschriften en een stappenplan dat de afgelopen dagen afgesproken is met de veiligheidsdiensten.

De gemeentelijke fase van het rampenplan werd in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 december afgekondigd omdat snuffelhonden bij een controle ethyleen hadden geroken boven een ondergrondse pijpleiding in de Nijverheidsstraat in Oevel-Westerlo. De leiding moest daarom leeggemaakt worden. Dat gebeurde met gecontroleerde verbrandingen bij Ineos in Geel-Laakdal en aan de sluis van Viersel in Zandhoven.

De burgemeester, de eigenaar en de beheerder van de pijpleiding danken alle betrokken diensten voor de vlotte samenwerking en de bedrijven en bewoners uit de omgeving voor hun geduld en medewerking.

______________________

Dinsdag 10/12 om 9.30 uur UPDATE

Deze ochtend was er opnieuw overleg in het crisiscentrum tussen de veiligheidsdiensten en de beheerder van de pijpleiding. De gecontroleerde verbranding bij INEOS in Geel-Laakdal is niet meer nodig en is deze nacht dan ook gestopt. Aan de sluis van Viersel in Zandhoven wordt er nog verder ethyleengas afgefakkeld tot deze namiddag. 

De graafwerken aan het vermoedelijke lek in de Nijverheidsstraat in Oevel-Westerlo kunnen dan morgenvoormiddag starten. Het rampenplan blijft van kracht tot die graafwerken gestart zijn. De civiele bescherming en de beheerder van de pijplijn blijven metingen doen.

______________________

Maandag 9/12 om 11.45 uur UPDATE

Deze ochtend was er opnieuw overleg in het crisiscentrum tussen de veiligheidsdiensten en de beheerder van de pijpleiding. Het gemeentelijk rampenplan blijft van kracht in Westerlo tot de graafwerken goed gestart zijn en het vermoedelijk lek hersteld kan worden. Het affakkelen blijft vandaag nog voortduren bij INEOS in Geel-Laakdal en aan de sluis van Viersel in Zandhoven.

______________________

Zondag 8/12 om 14.15 uur UPDATE

De gecontroleerde verbranding (affakkeling) bij Ineos in Geel-Laakdal is gestart op vrijdagavond en blijft actief. De twee mobiele fakkels ter hoogte van Zandhoven zijn intussen ook in werking gezet. Hierdoor zal de druk in de pijpleiding sneller verminderen, wat nodig is om de herstellingswerken aan de leiding in Westerlo te kunnen uitvoeren. Ondertussen blijft de gemeentelijke fase van het rampenplan in Westerlo van kracht. 

______________________

Zaterdag 7/12 om 19.45 uur UPDATE

Die gecontroleerde verbranding (affakkeling) bij Ineos in Geel-Laakdal is gestart op vrijdagavond en is nog steeds bezig. Om technische redenen is besloten om het oorspronkelijk plan van aanpak bij te sturen. De vaste fakkel van Ineos blijft wel actief.

De mobiele fakkel die nu staat opgesteld aan de Amocolaan in Geel wordt verplaatst naar een andere locatie aan de pijpleiding, ter hoogte van Zandhoven. Daar zal die vermoedelijk vanaf morgenmiddag samen met nog een andere fakkel (zonder vlam) in werking gezet worden. Door deze nieuwe aanpak zal de voorspelde hinder in Geel-Laakdal-Meerhout beperkt blijven tot enkel een zichtbare vlam. Het is voor buurtbewoners niet langer nodig om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen.

Ondertussen blijft de gemeentelijke fase van het rampenplan in Westerlo (niet in Laakdal zoals op VRT werd vermeld) wel van kracht. Op die manier kunnen de veiligheidsdiensten in samenwerking met de beheerder van de pijpleidingen het ledigen van de ethyleenleiding en het affakkelen van het ethyleengas bij Ineos in Geel-Laakdal en Zandhoven blijven opvolgen. De civiele bescherming blijft ook metingen doen op de locatie van het lek.

______________________

Zaterdag 7/12 om 11.00 uur UPDATE 

Na overleg in het crisiscentrum is deze voormiddag beslist om de bedrijven Van Sant, Kaneka en Estée Lauder vrij te geven. Ook de conciërge van Van Sant is terug naar huis.

Ondertussen blijft de gemeentelijke fase van het rampenplan wel van kracht. Op die manier kunnen de veiligheidsdiensten in samenwerking met de beheerder van de pijpleidingen het ledigen van de ethyleenleiding en het affakkelen van de ethyleen bij en aan Ineos in Geel en Laakdal goed blijven opvolgen. De civiele bescherming blijft ook metingen doen.

Het affakkelen van het ethyleengas is nog altijd bezig en gaat vermoedelijk nog heel wat uren in beslag nemen. 

_____________________

Vrijdag 6/12 om 14.30 uur UPDATE

Vanaf 20.00 uur kan je ter hoogte van het bedrijf Ineos (vroeger Amoco) in de Amocolaan op de grens tussen Geel-Laakdal grote verticale vlammen zien. 

Het gaat over de vaste fakkel van het bedrijf zelf en (eventueel) een extra mobiele installatie van 20 meter hoog die opgesteld staat tussen de Amocolaan en de E313 ter hoogte van de brug van Eindhout. De gecontroleerde verbranding veroorzaakt vlammen van 15 meter hoog en gaat vermoedelijk de hele nacht duren. Er is ook geluidshinder en geurhinder mogelijk. Het wordt aangeraden om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

De gecontroleerde verbranding of affakkeling is een gevolg van het incident met de pijpleiding in de Nijverheidsstraat in Oevel-Westerlo eerder vandaag. Deze nacht is er een klein lek vastgesteld in een leiding ethyleen ter hoogte van het cosmeticabedrijf Estée Lauder in de Nijverheidsstraat langs de E313 in Oevel-Westerlo. Het gaat over een pijpleiding die loopt van de haven van Antwerpen naar Duitsland. Om dat lek te kunnen herstellen wordt met de gecontroleerde verbranding in Geel-Laakdal al het gas uit de leiding verwijderd.

Uit voorzorg is het gemeentelijk rampenplan van Westerlo opgestart, is een veiligheidszone ingesteld en worden er permanent metingen uitgevoerd door de veiligheidsdiensten en de pijplijnbeheerder Petrochemical Pipeline Services. Ethyleen is immers een brandbaar gas. De leiding is afgesloten ter hoogte van Geel en Herentals. Het gemeentelijk rampenplan blijft van kracht in Westerlo.

________________

Oorspronkelijk bericht vrijdagochtend 6 december:

Deze nacht, de nacht van donderdag op vrijdag, is er een klein lek vastgesteld in een leiding ethyleen ter hoogte van het cosmeticabedrijf Estée Lauder in de Nijverheidsstraat langs de E313 in Oevel-Westerlo. Uit voorzorg is het gemeentelijk rampenplan in Westerlo opgestart.
De situatie wordt dan ook van nabij opgevolgd en gemeten door de veiligheidsdiensten. Ethyleen is immers een brandbaar gas. Momenteel zijn de hulpdiensten samen met de beheerder van de pijpleiding bezig om de leiding drukloos te maken, waarna men het gas kan affakkelen en de pijpleiding kan herstellen. Dat gaat een aantal uren duren.

Zodra er meer informatie is, vind je die op de website van Westerlo. Het lokaal bestuur Olen is door de gemeente Westerlo op de hoogte gebracht. We houden je op de hoogte bij mogelijke gevolgen voor onze gemeente.

Nieuwsoverzicht
affakkeling

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Communicatie

LCP