Kom enkel op afspraak

Sluiten
Maak een afspraak

Moet je op het gemeentehuis, het sociaal huis of boekelhuis zijn? Maak een afspraak. Om jou en anderen te beschermen geldt deze werkwijze al zeker tot 1 september.

Hoe maak je een afspraak?
Gemeente Olen
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Coronamaatregelen: Nationale Veiligheidsraad verstrengt de maatregelen vanaf woensdagmiddag 18 maart

17 maart ’20 (di)
De Nationale Veiligheidsraad heeft de maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan verder verstrengd. De bijkomende maatregelen gaan in vanaf woensdag 18 maart om 12.00 uur en duren minstens tot en met 5 april.

De verscherpte maatregelen betekenen een drastische inperking van het openbare leven. Een overzicht:

 • Je blijft zoveel mogelijk in je woning, zodat je met zo weinig mogelijk mensen (buiten het gezin) in contact komt.
 • Je mag enkel essentiële verplaatsingen doen. Dit om naar het werk, de bank, apotheek, post, voedingswinkel of dokter te gaan. Ook tanken blijft mogelijk. Mantelzorg bieden of hulp verstrekken aan kwetsbaren mag ook nog steeds.
 • Alle niet-essentiële winkels en handelszaken sluiten de deuren, met uitzondering van krantenwinkels (krantenwinkels enkel open tijdens de week), nachtwinkels (open tot max. 22.00 uur) en kappers (op afspraak, één klant per kapper per salon). Zij moeten uiteraard de sociale afstand respecteren. 
 • Voedingswinkels, supermarkten, apotheken, dierenvoedingswinkels, tankstations, postkantoren en bankautomaten blijven open
 • Alle voedingswinkels blijven geopend. Hamsteren is dus niet nodig. De toegang tot supermarkten wordt beperkt tot één persoon per 10 m² en een tijdsduur van 30 minuten per klant. In de mate van het mogelijke wordt gevraagd om alleen te gaan winkelen. Winkels mogen geen kortingsacties of solden doen. Ook in kleinere voedingswinkels en apotheken dient er een actief wachtrijbeheer ingevoerd te worden zodanig dat een veilige afstand (1,5 meter) kan gegarandeerd worden.
 • Openbare markten worden verboden, met uitzondering van voedingskramen waar die levensnoodzakelijk zijn.
 • Er komt een samenscholingsverbod, waarop enkel gezinnen een uitzondering vormen.
 • Fysieke activiteiten in de buitenlucht blijven mogelijk en worden aangeraden. Je mag nog steeds gaan joggen, fietsen, wandelen maar dit alleen, met de naaste gezinsleden of met één vriend(in) (of met je hond). Hierbij wordt de social distancing (1,5 meter afstand houden) nageleefd.
 • Het openbaar vervoer blijft rijden. Reizigers moeten wel 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Voor updates van de lijn: check www.delijn.be/corona. Voor updates van NMBS: check www.belgiantrain.be/nl/news/coronavirus
 • In scholen (kleuter, lager, en middelbaar) en crèches is nog steeds enkel noodopvang mogelijk. Dit voor kinderen van ouders met essentiële beroepen.
 • Hogescholen en universiteiten werken enkel via afstandsonderwijs.
 • Thuiswerk wordt zoveel als mogelijk de norm. Bedrijven zijn verplicht om telewerk te organiseren. Waar dat niet kan, moet het bedrijf er voor zorgen dat werknemers de sociale afstand kunnen bewaren. Hier staan boetes en zelfs sluiting op. Deze maatregel is niet van toepassing op bepaalde cruciale sectoren, maar ook daar moet de werkgever de sociale afstand zoveel mogelijk garanderen.
 • Horecazaken moeten hun terrasmeubilair naar binnen brengen.
 • Enkel noodzakelijke reizen naar het buitenland zijn toegestaan.

 De politie zal toezien op een strikte naleving van deze en vorige maatregelen.

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Communicatie

LCP