Kom enkel op afspraak

Sluiten
Maak een afspraak

Moet je op het gemeentehuis, het sociaal huis of boekelhuis zijn? Maak een afspraak. Om jou en anderen te beschermen geldt deze werkwijze al zeker tot 30 september.

Heb je een vraag voor Sociale Hulp- en Dienstverlening en kan je geen afspraak maken? Kom dan langs op maandag tussen 9.00 - 12.00 uur of 17.30 - 20.00 uur of op vrijdag tussen 9.00 - 12.00 uur.

Voorlopig kan je in het gemeentehuis en het sociaal huis geen huisvuilzakken kopen. Je kan hiervoor terecht op de andere verkooppunten.

Hoe maak je een afspraak?
Gemeente Olen
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Week van de Opvoeding: opvoeden is geen (wed)strijd

05 mei ’20 (di)
Van 16 tot en met 23 mei is het Week van de Opvoeding, een week waarin het in normale tijden bruist van de vele activiteiten. Jammer genoeg zijn het dit jaar er ongewone tijden. Toch willen we de Week van de Opvoeding laten doorgaan. Benieuwd wat er allemaal te gebeuren staat? Lees hier verder.

De eerste, de beste. De grootste, de knapste. De slimste, de braafste. Van borstvoeding tot rapporten, van de eerste stapjes tot de ideale partner, van verantwoorde en mooie lunches tot elke match aan de zijlijn staan: we trappen soms in de valkuil van de competitie. Successen worden gedeeld op sociale media: als het moeilijk gaat, blijft het stil.

Is het gras altijd groener aan de overkant?
Vergelijken met wat en hoe anderen het doen, is niemand vreemd. Ook als het over opvoeden gaat. Want de wereld denkt vaak in ‘winnaars’: 10/10 voor de toets, talentenwedstrijden met afvalrondes, kinderen die ‘al’ stappen voor hun eerste verjaardag of ‘als eerste van de klas’ zonder zijwieltjes fietsen. Kunnen zwemmen gaat via brevetten, in bakwedstrijden voor kinderen gaat het al lang niet meer om het plezier van eieren, boter en suiker te zien veranderen in smakelijke koekjes. We leggen druk op jongeren om goed te studeren, niet buiten de lijntjes te kleuren en uit te blinken in hun hobby’s. Meervoud jazeker.

Toch is dat vergelijken meestal oneerlijk. Ouders zien vaak enkel het beeld dat anderen willen tonen, en niet het ganse verhaal. Als je op basis daarvan gaat vergelijken met je eigen situatie, waar je wel elke tegenvaller, mindere dag of onzekerheid kent, lijken anderen daar vaak beter uit te komen. Ouders gaan dan vaak krampachtig hun best doen, of leggen de lat bij hun kinderen steeds hoger. Het gras ziet er groener uit aan de overkant, maar van dichtbij bekeken klopt dat perfecte beeld niet altijd en zie je wellicht ook mos en kale plekken.

Opvoeden, iedereen doet het op zijn eigen manier
Minder vergelijken en meer op zoek naar wat voor jou als individu belangrijk is, dat helpt ouders om hun eigen pad uit te stippelen en de druk die ze voelen van buitenaf, kleiner te houden. Want ouders doen hun uiterste best om hun kind te geven wat het nodig heeft, op de manier die bij hun gezin past. Soms gaat dat prima, soms is dat even zoeken. Dat mag. Want opvoeden is geen exacte wetenschap. Je wordt vanaf de geboorte in het ouderschap gegooid. Dan start het dagelijks improviseren, afstemming zoeken met je kind en voortbouwen op wat je geleerd hebt. Ruimte geven om fouten te maken en opnieuw te proberen, daagt ouders uit om in dialoog te gaan met elkaar en te zien: iedereen doet het op zijn eigen manier, en toch kunnen we leren van elkaar. Die mildheid van ouders voor zichzelf, en van opvoeders onderling voor elkaar, helpt hen groeien.

Verbinding zoeken in plaats van de machtsstrijd te voeren
Vertrekkend vanuit die mildheid voor jezelf en de ander, houden we ook een pleidooi om de persoonlijkheid van je kind centraal te stellen bij het opvoeden. Mensen zijn geneigd om hun eigen verwachtingen te projecteren op hun kind. Vanuit onze ervaring en kennis denken we vaak dat we weten wat het beste is voor onze kinderen. Terwijl elk kind uniek is, met andere talenten, onzekerheden en kleine kantjes. Mildheid betekent dat je als ouder kijkt naar de gevoelens en emoties bij je kind en op zoek gaat naar de onderliggende behoeftes. Door die zoektocht voelt je kind zich gehoord en begrijp je je kind beter. Die verbinding helpt om uit de machtsstrijd te blijven. Dat wil niet zeggen dat kinderen en ouders gelijk zijn. Want grenzen en structuur zijn nodig. Maar samen op zoek gaan naar hoe je die invult, welke afspraken je maakt en wanneer ze kunnen aangepast worden, is een verbindende manier van opvoeden die kinderen laat opgroeien tot zelfstandige, kritisch denkende mensen.

Mildheid voor jezelf, je kind en de ouders om je heen
Dat is waar de Week van de Opvoeding 2020 voor staat: haal de wedstrijd uit het opvoeden en wees mild voor jezelf, voor je kind en voor de ouders om je heen. Zo creëer je verbinding en begrip.


Welke activiteiten zijn er gepland?

  • Gratis webinars vervangen geplande lezingen en info-avonden
  • Van woensdag 20 tot en met zaterdag 23 mei komt elke dag een nieuwe online challenge online. Gezinnen maken een korte, gekke video volgens eenvoudige instructies en rond de challenge van de dag. Aan het einde van elke dag worden de video's gemonteerd tot een grote compilatievideo.
  • Bestel gratis post-its om een warme boodschap door te geven. Op de website van EXPOO vind je ook de digitale varianten om online complimentjes uit te delen.
Nieuwsoverzicht
Affiche Week van de Opvoeding

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Gezondheid

adres
tel.
014 26 41 14
e-mail
komie.geire@olen.be
Vandaag gesloten
(voorlopig enkel open op afspraak)
Overzicht medewerkers
LCP