Gemeente Olen

Captatieverbod waterlopen in de provincie Antwerpen

20 mei ’20 (wo)
Vanaf donderdag 21 mei geldt er een tijdelijk, uitgebreid captatieverbod in verschillende stroomgebieden binnen de provincie Antwerpen. Het verbod is nodig ter bescherming van het (grond)watersysteem en de valleigebieden die zeer gevoelig zijn voor de gevolgen van droogte.

Wegens de aanhoudende droogte heeft gouverneur Cathy Berx via politiebesluit van 20 mei 2020 een nieuw (*) captatieverbod voor verschillende stroomgebieden ingesteld. Het waterpeil is er kritisch laag. De controleurs van de provincie Antwerpen volgen het waterpeil op de voet op. Het tijdelijk verbod geldt tot de toestand weer normaliseert en en wordt opgeheven bij politiebesluit

* Op 8 mei 2020 stelde gouverneur Cathy Berx al een eerste captatieverbod in voor tien ecologisch kwetsbare waterlopen. Op basis van peilmetingen, uitgevoerd door provinciale terreincontroleurs, blijkt dat de waterpeilen in de afgelopen twee weken verder zijn gedaald. Hiervoor wordt er een nieuw, uitgebreid capatatieverbod ingevoerd dat ook een impact heeft op onze gemeente (Kleine Nete).

Stroomgebieden captatieverbod

Het captatieverbod is van toepassing op gecategoriseerde waterlopen in volgende stroomgebieden: Groot Schijn (gedeeltelijk), Weerijs (gedeeltelijk), Mark (gedeeltelijk), Kleine Nete (gedeeltelijk), Grote Nete (gedeeltelijk) en Platte Beek.

In de gebieden waar het verbod van kracht is, mag uit geen enkele waterloop water onttrokken worden. Dit betekent onder meer dat er geen water mag opgepompt worden om velden en tuinen te beregenen en dat ook visvijvers volledig afgekoppeld moeten worden van de waterlopen. Het captatieverbod geldt niet voor het beperkt capteren van water als drinkwater voor het eigen vee dat nog buiten staat en het beperkt capteren van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen.

Dit captatieverbod houdt geen verbod in op het gebruik van bijvoorbeeld grond- of leidingwater. Om verdere maatregelen te vermijden, blijft het uiteraard belangrijk om spaarzaam en doordacht om te gaan met water. Vermijd daarom best, ook zonder formeel verbod, de niet-essentiële toepassingen zoals het besproeien van gazons of het wassen van auto's.

Actuele toestand

De laatste updates over het captatieverbod lees je op de website van provincie Antwerpen.

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Omgeving

LCP