Kom enkel op afspraak

Sluiten
Maak een afspraak

Voorlopig kan je enkel op afspraak terecht in het gemeentehuis, het sociaal huis en het boekelhuis. We blijven telefonisch of via mail bereikbaar tijdens onze gewone openingsuren.

Heb je een hoogrisicocontact gehad of ben je in quarantaine? Stel je afspraak uit.

Voorlopig kan je in het gemeentehuis en het sociaal huis geen huisvuilzakken kopen. Je kan hiervoor terecht op de andere verkooppunten.

Hoe maak je een afspraak?
Gemeente Olen
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Nationale Veiligheidsraad beslist: terug meer vrijheid vanaf maandag 8 juni

03 juni ’20 (wo)
Vanaf maandag 8 juni krijgen we terug wat meer vrijheid. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Alle activiteiten zijn vanaf dan (of in een latere fase) terug mogelijk, mits enkele uitzonderingen.

Volgende zaken werden beslist: 

 • Vanaf 8 juni mag je je bubbel uitbreiden van vier naar tien personen, je huisgenoten niet meegerekend. Deze groep van tien mensen kan elke week veranderen. Iedereen mag zelf zijn bubbel kiezen.
 • Vanaf 8 juni kan de horeca weer open. Cafés en restaurants mogen open op voorwaarde dat ze enkele richtlijnen streng opvolgen (bijvoorbeeld maximaal 10 personen aan tafel en de afstand van 1,5 meter moet gerespecteerd worden). Alle zaken kunnen openblijven tot 1 uur 's nachts. Ook nachtwinkels mogen openblijven tot 1 uur. Speelhallen, casino's, receptiezalen mogen pas open op 1 juli met maximaal 50 aanwezigen. Het nachtleven (discotheken, nachtclubs en fuiven) blijft verboden tot eind augustus omdat er geen veiligheidsafstand kan gegarandeerd worden. 
 • Alle culturele activiteiten zonder publiek kunnen hervat worden vanaf 8 juni. Voor culturele activiteiten met publiek (bijvoorbeeld bioscopen, optreden of theaters) is het wachten tot 1 juli. Dan worden er wel maximaal 200 mensen toegelaten.
  • Georganiseerde sport- en nu ook culturele activiteiten onder begeleiding van een verantwoordelijke zijn beperkt toegestaan tot 20 personen in juni en tot 50 personen in juli, op voorwaarde dat de veiligheidsafstand wordt gerespecteerd.
 • Contactloze sportactiviteiten kunnen vanaf 8 juni hervat worden, zowel voor amateurs als professionals, trainingen en wedstrijden, indoor en outdoor. Ook sportzalen en fitnesscentra kunnen weer open, op voorwaarde dat ze het protocol volgen. Kleedkamers en douches blijven verboden terrein. Contactsporten als voetbal, basketbal, judo of worstelen moeten contactloos blijven trainen. Zwembaden, sauna's en wellnesscentra kunnen nog niet openen. Hierover volgt later een uitspraak.
  • Vanaf 1 juli is alles op vlak van sport weer toegestaan op voorwaarde dat de protocollen worden nageleefd. Zowel in de culturele sector als de sportsector is vanaf 1 juli een zittend publiek van maximaal 200 personen - ongeacht de grootte van de zaal - toegestaan, met inachtneming van de veiligheidsafstanden en altijd met strikte naleving van de protocollen.
 • Vrijetijds- en ontspanningsactiviteiten zijn toegestaan vanaf 8 juni, met uitzondering van conferenties, pretparken en binnenspeeltuinen. Zij mogen pas vanaf 1 juli heropenen.
 • Bijeenkomsten (bv. kermissen, dorpsfeesten etc.) blijven tot 1 augustus verboden en mogen dan geleidelijk aan weer worden hervat. Grote massa-evenementen blijven daarentegen tot en met 31 augustus verboden zoals eerder aangekondigd. Aan het begin van de zomer wordt een online evaluatie-instrument beschikbaar gesteld voor organisatoren die willen weten of ze een evenement kunnen organiseren en onder welke voorwaarden.
 • Religieuze erediensten kunnen vanaf 8 juni hervat worden met respect voor social distancing en maximaal 100 aanwezigen. Vanaf 1 juli wordt het aantal uitgebreid tot 200 aanwezigen. Rituelen met fysiek contact blijven verboden.
 • Vanaf 8 juni zijn daguitstapjes of meerdaagse uitstappen weer mogelijk in eigen land. Vanaf 15 juni heropent België de grenzen van en naar de landen die behoren tot de Europese Unie - inclusief het Verenigd Koninkrijk - en de andere vier "Schengen" -landen (Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein). Let wel: die landen kunnen zelf beslissen of je al dan niet binnen mag. Om de situatie in het land van bestemming te kennen, is het daarom raadzaam de website van Buitenlandse Zaken te raadplegen. De voorwaarden voor reizen buiten Europa moeten nog vastgesteld worden in het licht van de evolutie van de gesprekken op Europees niveau.

Om van onze vrijheid te kunnen blijven genieten, gelden enkele gouden regels: 

 • Was regelmatig je handen
 • Geef geen hand of kus bij een begroeting
 • Hou anderhalve meter afstand. Dit geldt niet voor mensen uit hetzelfde huishouden, kinderen jonger dan twaalf onder elkaar en mensen uit de bubbel.
 • Neem extra voorzorgsmaatregelen bij mensen in een risicogroep (ouderen, mensen met ademhalingsproblemen). Er wordt een charter opgesteld voor ouderen die vrijwilligerswerk doen om hun wat meer duidelijkheid te geven over de activiteiten die ze veilig kunnen doen.
 • Doe je activiteit bij voorkeur buiten. Als dit niet kan, zorg dan dat de ruimte voldoende wordt verlucht.
 • Groepsbijeenkomsten worden beperkt tot maximaal 10 personen, inclusief kinderen. Dit geldt voor alle bijeenkomsten, ongeacht of ze thuis of buitenshuis plaatsvinden (bijvoorbeeld in het park of op restaurant).
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

LCP