Kom enkel op afspraak

Sluiten
Maak een afspraak

Moet je op het gemeentehuis, het sociaal huis of boekelhuis zijn? Maak een afspraak. Om jou en anderen te beschermen geldt deze werkwijze al zeker tot 1 september.

Hoe maak je een afspraak?
Gemeente Olen
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Gemeente Olen bestrijdt 3.000 processierupsnesten

22 juli ’20 (wo)
Het lokaal bestuur Olen verwijderde tussen begin mei en eind juni 3.000 nesten met processierupsen op het openbaar domein. Het zette hiervoor twee bestrijdingsploegen in en hing nestkasten op. Inmiddels hebben de meeste rupsen zich teruggetrokken in hun nest om er te verpoppen tot vlinders.

Inwoners konden de afgelopen weken de aanwezigheid van een nest op het openbaar domein melden waarna een viertal medewerkers van Technische Dienstverlening de nesten weghaalde. Ze deden dit – ondanks de vaak hoge temperaturen – in de nodige beschermingskledij en met behulp van een hoogtewerker en stofzuiger.

Bedankt Nathalie, Hannelore, Stefan, Mario en Wim!

Nestkastjes als natuurlijke bestrijder

Het lokaal bestuur hing begin dit jaar ook een veertigtal nestkastjes op in zones waar de eikenprocessierups de afgelopen jaren veel aanwezig was. De meeste vogelhuisjes raakten bewoond door mezen. Deze vogels lusten graag rupsen en droegen bijgevolg op een natuurlijke manier een steentje bij aan de bestrijding. Technische Dienstverlening maakt de nestkastjes in het najaar schoon zodat ze volgend jaar opnieuw succesvol ingepalmd kunnen worden.

Meldingen processierupsen

Brandharen van processierupsen kunnen gezondheidsklachten bij de mens veroorzaken zoals brandwonden en schade aan de ogen en luchtwegen. De periode waarin de rupsen deze brandharen krijgen is inmiddels voorbij. De grootste strijd is dus gestreden. Stilaan ontpoppen de rupsen zich tot vlinders.

Merk je de komende weken op het openbaar domein toch nog een verlaten nest op, dan kan je dit nog steeds doorgeven via de digitale signaalkaart op www.olen.be/signaalkaart. Vermeld zeker heel duidelijk waar je het nest hebt gezien aan de hand van een huisnummer, een paalnummer of specifiek locatiekenmerk. Zonder duidelijke beschrijving kan er geen bestrijdingsactie volgen. Voor het wegnemen van nesten op privédomein kan je geen beroep doen op de gemeentelijke diensten. Dat moet je zelf doen, eventueel via een handige kennis of een aannemer die zich daarmee bezighoudt.

Nieuwsoverzicht
processierupsen

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Technische Dienstverlening

adres
tel.
014 23 35 72
e-mail
technische.dienstverlening@olen.be
Vandaag gesloten
(voorlopig enkel open op afspraak)
Overzicht medewerkers
LCP