Kom enkel op afspraak

Sluiten
Maak een afspraak

Moet je op het gemeentehuis, het sociaal huis of boekelhuis zijn? Maak een afspraak. Om jou en anderen te beschermen geldt deze werkwijze al zeker tot 1 september.

Hoe maak je een afspraak?
Gemeente Olen

Strengere maatregelen tegen coronavirus: mondmaskers verplicht, kleinere bubbels en avondklok

28 juli ’20 (di)
De Nationale Veiligheidsraad heeft maandag 27 juli nieuwe maatregelen bekendgemaakt in de strijd tegen het coronavirus. In de provincie Antwerpen gelden er nog enkele bijkomende verstrengingen. De nieuwe maatregelen gelden vanaf 29 juli voor vier weken en kunnen nog verlengd of gewijzigd worden.

Volgende maatregelen gelden sinds woensdag 29 juli.

Bijkomende maatregelen voor heel het land

 • Vaste sociale bubbel van vijf:
  Een gezin (lees: alle mensen die onder hetzelfde dak wonen) mag maximaal vijf vaste personen ontmoeten in haar sociale bubbel. Kinderen onder de twaalf jaar worden hier niet bijgeteld. De vijf personen zijn mensen waarmee je, naast jouw gezin, nauw contact mag hebben. De veiligheidsafstand van 1,5 meter moet hier niet worden gerespecteerd.

 • Niet-begeleide bijeenkomsten met maximaal 10 personen:
  Naast je sociale bubbel mag je ook nog samenkomen in een groep van maximaal 10 personen. Kinderen jonger dan 12 jaar tellen niet mee. Het gaat om uitstappen, bijeenkomsten, trouwfeesten of andere bijeenkomsten met vrienden of familie. Bij deze samenkomsten (los van je bubbel) ben je verplicht de hygiënemaatregelen en veiligheidsafstand van 1,5 meter te respecteren. Ook draag je een mondmasker.
  Deze maatregel geldt niet voor zomerkampen en speelpleinwerking voor jongeren.
  Opgelet: met deze contacten kan je dus niet op restaurant gaan omdat je daar de sociale afstand niet kan bewaren. Op restaurant kan je in principe enkel nog met je sociale bubbel.

 • Evenementen: 100 mensen indoor, 200 mensen outdoor:
  Het aantal personen op evenementen wordt ingeperkt naar 100 mensen indoor en 200 mensen outdoor. Mondmaskers zijn verplicht op evenementen. Het lokaal bestuur herbekijkt ook alle evenementen. Als ze een risico vormen, worden ze geannuleerd.

 • Een kort winkelbezoek in je eentje:
  Je moet alleen winkelen. Dit geldt niet voor minderjarigen of mensen die hulp nodig hebben. Ga enkel naar de winkel als dat nodig is en beperk je bezoek tot maximaal 30 minuten. Op afspraak mag je langer winkelen. De solden gaan door. De maatregel om gratis treinreizen aan te bieden, wordt uitgesteld tot september. Dat om drukte op bepaalde plaatsen te voorkomen. 

 • Uitbreiding registratieplicht:
  Je moet je contactgegevens (naam, telefoonnummer, mailadres) voortaan, naast de horeca, ook geven in wellnesscentra en bij sportlessen. Deze bijkomende registratieplicht moet contactopsporing vergemakkelijken.

Bijkomende maatregelen voor de hele provincie, dus ook voor Olen

 • Avondklok:
  Er geldt een avondklok in de provincie, waarbij je van 23.30 tot 6.00 uur verplicht thuis moet zijn. Dit geldt niet voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen zoals verplaatsingen om dringende medische redenen, verplaatsingen van of naar het werk, bij vertrek naar of terugkeer uit vakantie.

 • Horeca:
  Cafés en restaurants moeten sluiten om 23.00 uur.

 • Horeca:
  In de horeca moet er altijd een veiligheidsafstand van 1,5 meter zijn tussen groepen. Dit betekent dat tafels meer dan 1,5 meter uit elkaar moeten staan of dat er een fysieke afscheiding zoals een plexiglazen wand voorzien wordt (minimaal 1,8 meter hoog).

 • Horeca:
  Je mag in heel de provincie Antwerpen met maximaal vier personen of je eigen gezin/huishouden op café of restaurant. Een alleenstaande mag dus bijvoorbeeld met maximaal drie personen aanschuiven aan tafel op café of restaurant, op voorwaarde dat die personen tot zijn/haar vijf vaste contacten behoren. Een gezin dat meer personen telt dan vier mag samen aan een tafel op restaurant of café. Je blijft aan je eigen tafel zitten. Als je naar het toilet gaat of je voor een andere reden verplaatst, doe je een mondmasker aan.

 • Verkoop alcohol voor meeneem-gebruik:
  Het verkopen van alcohol voor meeneem-gebruik is verboden tussen 22.00 uur en 6.00 uur.

 • Uitbreiding mondmaskerplicht op publiek domein:
  In provincie Antwerpen is iedereen boven 12 jaar verplicht om een mondneusmasker (of elk ander waardig alternatief in stof) te dragen op het volledige publiek/openbaar domein, op elke private maar voor het publiek toegankelijke plaats en op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. Met andere woorden: eigenlijk draag je dus altijd(*) een mondmasker van zodra je je woning verlaat. Zorg er dus voor dat je altijd een mondmasker bij hebt!
  (*) Tijdens intensief sporten, tijdens het nuttigen van eten of drinken en thuis geldt de mondmaskerplicht niet. Meer info lees je hier.

 • Individuele registratie:
  Individuele registratie (en dus niet één per gezelschap) in horecazaken is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende vier weken worden bijgehouden.

 • Markten:
  Voor markten gelden dezelfde regels als voor winkels: kom alleen of in het gezelschap van een minderjarige/met een begeleider in het geval van een hulpbehoevende. Ga enkel naar de markt wanneer het nodig is en beperk je bezoek tot maximaal 30 minuten duren. Kramen die gericht zijn op consumptie ter plaatse zijn verboden.

 • Sporten:
  Alleen contactloos sporten is toegestaan (dus geen judo, karate,...). Sporten in groepsverband met meer dan 10 personen is verboden voor sporters boven de 18 jaar.

 • Telewerk:
  Telewerk wordt verplicht, behalve wanneer dit, gelet op de aard van de activiteit
  en functie, volstrekt onmogelijk of onwenselijk is. 

 • Samenscholingen:
  Samenscholingen van meer dan tien personen zijn verboden in de openbare ruimte.

 • Bijkomende maatregelen voor de meest getroffen zone rond Antwerpen: In de gemeenten Aartselaar, Antwerpen, Boechout, Boom, Borsbeek, Brasschaat, Edegem, Hemiksem, Hove, Kapellen, Kontich, Lint, Mortsel, Niel, Ranst, Rumst, Stabroek, Schelle, Schoten, Wijnegem, Wommelgem en Zwijndrecht gelden extra maatregelen. Daar zijn alle publieksevenementen, kermissen en feesten verboden. Fitnesscentra en feestzalen (behalve voor uitvaartceremonies) moeten sluiten. Dit is op dit moment niet van kracht in Olen.

We vragen aan onze inwoners om zoveel mogelijk in je eigen gemeente of regio te blijven. Mensen uit andere provincies worden opgeroepen om niet naar de provincie Antwerpen te komen wanneer dat niet noodzakelijk is. 

Neem je verantwoordelijkheid, zowel in eigen land als op vakantie in het buitenland. Sta stil bij je eigen bijdrage in de strijd tegen het coronavirus. Enkel door allemaal ons steentje bij te dragen en de richtlijnen te respecteren, kunnen we het coronavirus terugdringen. Zorg voor jezelf én voor anderen.

De crisiscel Neteland staat in contact met de federale en provinciale overheid en brengt je op de hoogte van wijzigingen, aanvullingen en verduidelijkingen. Volg de communicatiekanalen van het lokaal bestuur voor meer informatie.

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

LCP