Kom enkel op afspraak

Sluiten
Maak een afspraak

Moet je op het gemeentehuis, het sociaal huis of boekelhuis zijn? Maak een afspraak. Om jou en anderen te beschermen geldt deze werkwijze al zeker tot 1 september.

Hoe maak je een afspraak?
Gemeente Olen

Hoe zit het juist met mondmaskerplicht in de provincie Antwerpen?

28 juli ’20 (di)
We krijgen veel vragen binnen over de mondmaskerplicht in de provincie Antwerpen. Maar hoe zit het nu juist? Hieronder meer info.

Mondmaskers zijn verplicht op het publiek domein en elke private maar voor het publiek toegankelijke plaats (zoals private tennisclubs) in de volledige provincie Antwerpen. Of je nu in een drukke winkelstraat bent of gaat wandelen met je hond, de regel is: je draagt vanaf de leeftijd van 12 jaar OVERAL een mondmasker van zodra je je woning verlaat en het publiek domein betreedt. Handhaving zal in eerste instantie gebeuren op de drukkere plaatsen/hotspots waar dit het hardst nodig is. Er zal hier consequent worden gecontroleerd.

Waarom geldt er ook een mondmaskerplicht wanneer je zo goed als alleen op straat bent en niet alleen in drukke buurten?

Net door één algemene regel in te voeren vermijden we interpretaties rond het woord ‘drukte’. Sommige mensen vinden het druk wanneer er tien mensen rondlopen op het openbaar domein. Anderen pas wanneer er vijftig mensen zijn. Door overal mondmaskers te verplichten is het voor iedereen duidelijk en is er geen verdere verwarring mogelijk. Dus: draag een mondmasker, respecteer de sociale afstand en was regelmatig je handen. Neem je verantwoordelijkheid en zorg zo voor jezelf en voor je naasten.

Geen mondmaskerplicht tijdens intensief sporten (wijziging!):

De Wereld Gezondheidsorganisatie raadt af om tijdens intensief sporten een mondmasker te dragen omdat dit een gezondheidsrisico inhoudt. Op basis van dit advies heeft de provincie haar richtlijnen op woensdag 29 juli aangepast. Tijdens intensief sporten (bijvoorbeeld hardlopen of wielrennen) moet je geen mondmasker dragen op voorwaarde dat:

  • het sporten plaatsvindt in een daartoe bestemde sportinfrastructuur;
  • en/of op plaatsen en momenten waarop het risico op overdracht van het virus zeer klein is (bijvoorbeeld wanneer je slechts heel even een enkeling kruist of passeert in openlucht). 
  • voor het sporten én zodra je klaar bent, zet je wel op publiek toegankelijke plaatsen verplicht een masker op.
  • opgelet: wanneer je in groep fietst, loopt,... (max. 10 personen voor +18-jarigen) geldt de mondmaskerplicht wel als de sociale afstand van 1,5 meter niet kan gegarandeerd worden. Contactsporten zoals karate en judo zijn tijdelijk verboden.

Ook tijdens het nuttigen van eten en drinken en thuis hoef je geen mondmasker te dragen.

Opgelet: buiten de provincie Antwerpen gelden minder strenge regels rond mondmaskers. De regels lees je hier.

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

LCP