Kom enkel op afspraak

Sluiten
Maak een afspraak

Moet je op het gemeentehuis, het sociaal huis of boekelhuis zijn? Maak een afspraak. Om jou en anderen te beschermen geldt deze werkwijze al zeker tot 1 november.

Heb je een vraag voor Sociale Hulp- en Dienstverlening en kan je geen afspraak maken? Kom dan langs op maandag tussen 9.00 - 12.00 uur of 17.30 - 20.00 uur of op vrijdag tussen 9.00 - 12.00 uur.

Voorlopig kan je in het gemeentehuis en het sociaal huis geen huisvuilzakken kopen. Je kan hiervoor terecht op de andere verkooppunten.

Hoe maak je een afspraak?
Gemeente Olen

Heeft jouw woning al de verplichte dubbele beglazing?

10 september ’20 (do)
Voortaan moeten de ramen van alle woningen minstens dubbel glas hebben. De dubbelglasverplichting geldt enkel voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven dus geen dubbel glas te hebben.

Vrijstelling naargelang energiescore

Vanaf 1 januari 2021 wordt er rekening gehouden met de energiescore van de woning, vastgesteld in een energieprestatiecertificaat (EPC). De woning voldoet dan aan de dubbelglasnorm als die energiescore lager ligt dan de grenswaarde die de Vlaamse Regering heeft vastgesteld. Deze grenswaarden liggen tussen 600 kWh/m² voor een open bebouwing en 400 kWh/m² voor een appartement.

Wat als je woning niet aan de verplichting voldoet?

 Bij een woningonderzoek (meestal op aanvraag van een huurder) kent de wooninspecteur strafpunten toe als de woning niet aan bepaalde normen voldoet. Dit zijn de strafpunten voor de afwezigheid van dubbel glas:

  • 3 strafpunten voor 1 raam met enkele beglazing (vanaf 1 januari 2023 zijn dit 9 strafpunten)
  • 9 strafpunten voor meer dan 1 raam met enkele beglazing (vanaf 1 januari 2023 zijn dit 15 strafpunten)

Vanaf 15 strafpunten kan de overheid de woning ongeschikt verklaren. Dat betekent dat de eigenaar werken moet uitvoeren om de woning in orde te maken.

Premies

Als je gaat investeren, kan je ook kiezen om het enkel glas (of oude dubbele beglazing) te vervangen door hoogrendementsglas. Je kan hiervoor een premie van 8 euro per m² ontvangen van Fluvius. Verhuur je aan huurders uit een kwetsbare doelgroep of bedraagt de huurprijs van je woning minder dan 524 euro, dan kan je ook de ‘huur- en isolatiepremie’ aanvragen. Dit is een premie van 85 euro per m².

Nieuwsoverzicht
heeft jouw woning al dubbel beglazing?

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Omgeving

adres
tel.
014 27 95 08
e-mail
omgeving@olen.be
Vandaag gesloten
(voorlopig enkel open op afspraak)
Overzicht medewerkers
LCP