Kom enkel op afspraak

Sluiten
Maak een afspraak

Voorlopig kan je enkel op afspraak terecht in het gemeentehuis, het sociaal huis en het boekelhuis. We blijven telefonisch of via mail bereikbaar tijdens onze gewone openingsuren.

Heb je een hoogrisicocontact gehad of ben je in quarantaine? Stel je afspraak uit.

Voorlopig kan je in het gemeentehuis en het sociaal huis geen huisvuilzakken kopen. Je kan hiervoor terecht op de andere verkooppunten.

Hoe maak je een afspraak?
Gemeente Olen
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Campagne 11.11.11 - Zorg mee voor verandering

27 oktober ’20 (di)
Ook in 2020 wil 11.11.11 changemakers op een voetstuk plaatsen. Changemakers zijn sterke mensen en straffe organisaties die actie ondernemen. In alle uithoeken van de wereld strijden ze voor mensenrechten, voor democratie, voor een planeet die blijft draaien. Broodnodig werk dus.

Changemakers in de wereld

  • Judith ijvert met haar burgerplatform voor vrouwenrechten in de Democratische Republiek Congo.
  • Athit komt op voor veilige arbeidsomstandigheden in Cambodja.
  • Maman Migrant strijdt voor de medische hulp voor vluchtelingen in Niger.
  • Martin versterkt de klimaatactie in Bolivia.
  • Jorge komt op voor seksuele rechten in Peru.
  • Rouba geeft Syrische vluchtelingen in Libanon hoop.

Zij en vele anderen werken aan een duurzame, leefbare toekomst waarin iedereen een plaats krijgt. Maar het wordt hen moeilijk gemaakt. De vrijheid van meningsuiting staat op veel plaatsen onder druk en de coronacrisis legt de ongelijkheid in de wereld pijnlijk bloot. Onvoldoende of ontoegankelijke medische zorg, ontbrekende sociale bescherming en gemeenschappen verscheurd door conflict.

Daar doen deze changemakers wat aan. Daarom verdienen ze onze steun en haalt 11.11.11 fondsen op om hen te versterken.

Changemakers in Olen

Mondiale adviesraad helpt Bernardo’s verhaal en toekomst te veranderen

Op 29 oktober 1994 werd Carmelita Ros uit Ixcán, Guatemala derde ereburger van Olen. Zij is een Maya-Indiaanse vluchtelinge, die samen met haar lotgenoten niet plooide voor de militaire dictatuur die begin jaren ‘80 schuldig was aan een genocide onder de Maya-bevolking.  Vorig jaar nodigde het lokaal bestuur Carmelita terug uit in Olen om haar 25 jaar ereburgerschap te vieren.

Carmelita kon er toen zelf niet bij zijn, maar haar landgenote Maria Josefina bezocht Olen.

Zij was in het land om een prijs in ontvangst te nemen in naam van haar broer. Bernardo Caal Xol werd namelijk in november 2018 zonder bewijs tot meer dan 7 jaar gevangenis veroordeeld omdat hij opkomt voor het land, de rivieren en de rechten van inheemse volkeren.

Na het horen van het aangrijpende verhaal schreef de mondiale adviesraad Olen mee een betoog aan Amnesty International om zijn dossier te onderzoeken. Dankzij hun inzet loopt er nu een petitie om Bernardo Caal Xol vrij te krijgen. Wil jij deze petitie mee tekenen en zo Bernardo’s verhaal en toekomst veranderen? Lees dan zeker verder op www.amnesty-international.be/guatemala-klimaatactivist.

Noodhulp voor gebieden die het nodig hebben

De Olense mondiale adviesraad stelt vast dat corona niet allen bij ons maar in de hele wereld toeslaat. In vele landen hebben mensen niet hetzelfde sociale vangnet als bij ons. Daarnaast gebeuren er in de wereld ook nog andere dingen waarbij de bevolking hulp buitenlandse hulp nodig heeft. Denk aan de ontploffing in Libanon, de brand in het vluchtelingenkamp Moria in Griekenland en de overstromingen in Oost-Afrika. Het lokaal bestuur steunde deze getroffen gebieden met een noodhulptoelage van in totaal 4.000 euro.

Nieuwsoverzicht
Changemakers maken het verschil

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Vrije Tijd

LCP