Kom enkel op afspraak

Sluiten
Maak een afspraak

Je kan op afspraak terecht in het gemeentehuis, het sociaal huis en het boekelhuis. We blijven telefonisch of via mail bereikbaar tijdens onze gewone openingsuren.

Heb je een hoogrisicocontact gehad of ben je in quarantaine? Stel je afspraak uit.

Hoe maak je een afspraak?
Gemeente Olen
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Herman Van Rompuy ereburger van Olen

25 november ’13 (ma)
In navolging van onder anderen vrijheidsstrijder Paula Carmelita Ross en schrijver Walter van den Broeck mag Herman Van Rompuy zich sinds september ereburger van Olen noemen. Als voorzitter van de Europese Raad ontvangt hij deze titel in de eerste plaats voor het vredeswerk van de Europese Unie.

Vredeswerk Europese Unie

Voor de huidige generatie is oorlog iets dat in het buitenland voorkomt, niet in Europa of in eigen land. Kinderen moeten hun (over)grootouders ondervragen om te weten wat het betekent om een oorlog mee te maken. Dit komt vooral omdat West-Europa sinds de Tweede Wereldoorlog vrede kent. En ook Oost-Europa klom uit het dal van onderdrukking en oorlog. Denk maar aan de val van de Berlijnse Muur en het einde van de oorlog in de Balkan.

De samenwerking tussen de Europese landen zorgde ervoor dat de geschiedenis van geweld doorbroken werd. Landen zoals Duitsland en Frankrijk die al eeuwenlang met elkaar overhoop lagen, moesten zich verzoenen. Zij werken nu economisch en politiek samen in Europees verband. En wie had durven dromen dat de grenzen zouden opengesteld worden en dat de euro een internationaal betaalmiddel zou worden? Door het voortdurende onderhandelen over allerlei onderwerpen tussen steeds meer lidstaten slaagt de Europese Unie erin belangen te verweven. Dat maakt oorlog feitelijk onmogelijk.

Voor deze Europese vrede en internationale solidariteit kreeg de Europese Unie vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede.


Olen en Europa

Het idee van broederschap tussen alle Europeanen ligt Olen nauw aan het hart. Zo heeft de gemeente een schepen van Europese aangelegenheden en sinds 2004 een jumelageband met de Poolse stad Bialogard. Dankzij de jumelage wisselen beide besturen ideeën uit en werken ze samen aan internationale projecten.


Eerbetoon aan vader Vic Van Rompuy

Vic Van Rompuy, de vader van Herman, leverde als economist een belangrijke bijdrage aan de economische ontplooiing van de Kempen in het algemeen en Olen in het bijzonder. Hij maakte in 1957 de eerste grondige regionaal-economische studie over het arrondissement Turnhout. De resultaten van zijn diepgaande onderzoek vormden enkele jaren later het wetenschappelijk fundament voor de regionale ontwikkelingspolitiek van de regering Gaston Eyskens in het begin van de jaren zestig.

Het betekende de start van de industriële en economische opgang van de Kempen. Talrijke binnen- en buitenlandse ondernemingen kwamen zich hier vestigen, onder andere op de industriezones aan het Albertkanaal en langs de E313. Ook Olen kon hiervan profiteren.

Nieuwsoverzicht
Bron: The Council of the European Union

Deel deze pagina

Openingsuren & contact

Administratie

adres
tel.
014 27 94 46
e-mail
administratie@olen.be
Open vandaag: 9.00 - 12.00 uur & 13.00 - 16.00 uur & 17.30 - 20.00 uur
Overzicht medewerkers
LCP