Inhoud
Hoeveel inwoners heeft Olen? Hoe is onze bevolking samengesteld? Hoe staan we er financieel voor? En met werkgelegenheid? Welke ontspanningsmogelijkheden zijn er en hoe tevreden is de Olenaar hierover?
Aan de hand van een aantal onderzoeken, gegevens en rapporten schetsen we een objectief beeld over onze gemeente. We starten met een aantal cijfers die beschikbaar zijn voor verschillende gemeenten. Daarna komen er een aantal studies die specifiek zijn uitgevoerd voor Olen.
Bekijk de gegevens over Olen in de gemeentemonitor
Wat is de gemeentemonitor?
Van elke gemeente in Vlaanderen beschikt de Vlaamse overheid over een gemeentemonitor, een verzameling van verschillende cijfers en statistieken over de gemeente en het OCMW. Cijfers zijn verdeeld over 14 thema's, het gaat onder andere over:
- armoede in onze gemeente
- mobiliteit (hoe tevreden zijn inwoners over fietspaden in Olen, ...)
- zorg en gezondheid
- Hoe graag wonen inwoners in Olen?
- Hoe tevreden zijn inwoners over de netheid in hun buurt?
Van waar komen deze cijfers?
De gemeentemonitor telt meer dan 400 indicatoren die de staat van Olen in beeld brengen. 130 daarvan worden verzameld door middel van een driejaarlijkse burgerbevraging bij de inwoners van elke Vlaamse gemeente en stad. Voor Olen werd er in 2023 een steekproef genomen van 940 inwoners. Hiervan vulde 28,8% de vragenlijst volledig in.
De resultaten geven een uitstekende kijk op wat jij belangrijk vindt in onze gemeente.
Bekijk onze provincie in cijfers
Deze website is een samenwerking tussen de diensten Data & Analyse van de vijf Vlaamse provincies. De cijfers worden voortdurend bijgewerkt. Je krijg een overzicht over onder andere:
- Wie leeft, groeit en wordt ouder in Olen?
- Hoeveel ton CO2 stoot mijn gemeente uit?
- Hoeveel kwetsbare mensen wonen er?
Hoe zoek je gegevens over Olen op?
Geef links bovenaan de website 'Olen' in om cijfers over onze gemeente te bekijken.
De Vlaamse milieumaatschappij (VMM) geeft 20 milieu-indicatoren mee per gemeente.
Deze cijfers situeren zich in volgende domeinen:
- luchtkwaliteit
- klimaatverandering
- waterfactuur en -verbruik
- wateroverlast
- waterkwaliteit en beleid
- riolering en waterzuivering
- grondwater
Hoe zoek je gegevens over Olen op?
Om de gegevens over Olen te bekijken selecteer je bovenaan Olen.
Bekijk de lokale vrijetijdsmonitor
De vrijetijdsmonitor van de Vlaamse Overheid bevat data over het vrijetijdsgebeuren in Olen. Het gaat over onder andere de infrastructuur, de tevredenheid en het aanbod.
Hoe zoek je gegevens over Olen op?
- Klik op het thema naar keuze.
- Kies links voor Olen en pas eventueel het referentiejaar aan.
- Selecteer bij Stap 2 het juiste thema.
Bekijk het financieel profiel lokaal bestuur
Met deze website van het Agentschap Binnenlands Bestuur krijg je op een eenvoudige manier inzicht in de uitgaven, ontvangsten, het financieel evenwicht en de schulden van Olen.
Ook Bport, Tree Company en De Wakkere Burger ontwikkelde met steun van de Vlaamse overheid een platform waar je op een eenvoudige manier de financiële toestand van je gemeente kan bekijken.
Deze toekomstvisie op het lokaal en binnenlands bestuur steunt op een consensus bij de academische partners van het Steunpunt Bestuurlijke Vernieuwing. Op basis van een intensieve en interactieve oefening met meer dan 240 gesprekken tussen verschillende betrokken organisaties formuleert ze concrete aanbevelingen om bestuurskracht te vergroten.
De visie wordt doordacht op 11 maatschappelijke opgaven:
- Veiligheidszorg
- Mobiliteitsbeleid
- Omgevingszorg (ruimtelijke ordening, bouwshift)
- Integraal waterbeheer (waterhuishouding, droogte- en waterproblematiek)
- Economie en innovatie
- Publieke infrastructuur: de toekomst van de nutssector
- Vrijetijdsmateries (jeugd, cultuur, sport, bib, erfgoed, toerisme, vrijetijdsparticipatie)
- Sociaal beleid (het brede welzijnsbeleid)
- Eerstelijnszorg
- (Sociaal) wonen
- Arbeidsmarkt (en activeringsbeleid)
Teksten zijn na te lezen op www.toekomstvisievlaanderen.be.
De provincie Antwerpen ontwikkelde voor elk van de 69 lokale besturen een woonscan. Deze biedt een diepgaande analyse van het wonen en de woonomgeving in een gemeente. Met deze cijfers in handen kunnen lokale besturen gefundeerde beslissingen nemen die hun lokaal woonbeleid voor de komende legislatuur zullen bepalen.
Deze Betonmeter biedt op het niveau van elke Vlaamse gemeente een weergave van het ruimtebeslag en verharding aan de hand van 29 indicatoren. Zowel de huidige toestand, de evolutie, als de toekomstrisico’s zijn hier in detail voor de 300 Vlaamse gemeenten te raadplegen op basis van de meest actuele, beschikbare data.
Hoe zoek je gegevens over Olen op?
Selecteer bovenaan betontoestand, betonevolutie, betonrisico of reductieopgave en selecteer daar 'Olen'.
Bekijk de resultaten van het communicatieonderzoek
Om een zicht te krijgen op hoe onze communicatie ervaren wordt, werd er een communicatieonderzoek opgezet vanuit Thomas More.
In 2019 deden we deze enquête voor het eerst. Dat leverde waardevolle informatie op en waar nodig stuurden we onze communicatie bij. Nu, enkele jaren later, herhaalden we het onderzoek om te kijken waar het nog beter kan.
In het najaar 2023 werden er 2.000 papieren enquêtes verstuurd naar een diverse groep Olenaars. Daarnaast riepen we onze inwoners op om de vragenlijst online in te vullen. Maar liefst 639 inwoners vulden deze in.
De resultaten van deze bevraging werden op 6 maart 2024 toegelicht aan de gemeenteraad.
Samen met 53 interne en externe professionals dachten we in 2023 tijdens verschillende workshops na over levensbestendig wonen in Olen. Daarnaast kregen ook (kwetsbare) inwoners een stem in dit project tijdens een individuele en inspirerende wandelsessie.
Dat alles leidde tot een uitgebreide nota met verschillende visies op het vlak van levenslang wonen en leven voor jong en oud in Olen. De nota eindigt met een keuzemenu met veranderingspaden en bijhorende acties. Dit is een handige leidraad voor de nieuwe ploeg bij de opmaak van een nieuw meerjarenplan in 2025.
Lees hier het beleidskader traag netwerk voor Olen10,4 Mb(pdf)
Beleidskader traag netwerk
In de afgelopen jaren gingen heel wat trage wegen in onze gemeente verloren. Om actief in te spelen op deze situatie maakte Olen een beleidskader Traag Netwerk op in samenwerking met het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.
Dit kader is de sleutel tot een integraal beleid voor het raag netwerk en laat toe gefundeerde beslissingen te nemen over de uitbouw van en wijzigingen aan dat netwerk, vandaag en in de toekomst.
Participatie
Het beleidskader kwam tot stand na een aantal inspraakmomenten voor inwoners, gemeenteraadsleden en gemeentelijke diensten. Deze leidden tot een lijst van operationele beleidskeuzes.
Daarnaast werd een kansenkaart uitgewerkt met zones die een meerwaarde kunnen vormen in ons eigen trage wegennetwerk. Dit zowel op functioneel als op recreatief vlak.
Wat zijn trage wegen?
Trage wegen zijn paden voor niet-gemotoriseerd verkeer zoals veldwegen, kerkwegels, jaagpaden, vroegere treinbeddingen, holle wegen, bospaden en doorsteekjes. Wandelaars, fietsers en ruiters zijn de belangrijkste weggebruikers.
Je vindt ze overal: op het platteland, in een dorpskern of verkaveling, zelfs in een stad.
Verhard of onverhard, breed of smal: een trage weg kan alle vormen aannemen. Of een weg traag is, hangt uitsluitend af van de gebruikers.
Bekijk hier de preventieve gezondheidscijfers voor Olen.637,3 Kb(pdf)
In dit bestand vind je heel wat preventieve gezondheidscijfers terug voor Olen.
Lees het rapport van Idea2,7 Mb(pdf)
De voorbije jaren bouwden de besturen van Neteland een sterke samenwerkingstraditie op, over de verschillende beleidsdomeinen heen. Alle betrokken partijen zijn hierover zeer tevreden, maar door de toenemende intensiteit van de samenwerking rees de vraag of het huidige model nog wel volstaat voor verdere groei en ontwikkeling. Een belangrijke vraag waar de besturen proactief wilden over nadenken. Dat proactief werken aan bestuurskracht hebben ze altijd al gedaan. Dat was in het verleden ook de belangrijkste reden van de oprichting van bv. Kempens Karakter, ISOM en Neteland, … maar ook het investeren in bijvoorbeeld noodplanambtenaren.
Om de besturen in hun denkoefening te ondersteunen, werd IDEA als externe begeleider aangesteld, een adviesbureau met ruime ervaring op vlak van lokaal bestuur en samenwerking. Het traject was geen loutere studie-opdracht, maar een dialoog en open reflectie zonder taboes of voorafnames, met en tussen politiek en ambtelijk personeel. Het onderzoeksrapport heeft als doel een objectieve analyse te maken: verschillende organisatievormen rationeel naast elkaar zetten. Dat kan gaan over het huidige model van intergemeentelijke samenwerking, over verdere verdieping tot ambtelijke fusie (model dat in Nederland ook is gebruikt) en à la limite een politieke fusie. Voor elk toekomstspoor worden zowel kansen als bedreigingen geformuleerd.