Olense Kartoenale

Inhoud

Deze internationale cartoonwedstrijd is een initiatief van Olenaars Jos Verschueren, Frank Hoeylaerts en çois Veldeman. Eind 1988 staken ze de koppen bij elkaar aan de toog in De Zwarte Stier en zag de Kartoenale het schemerlicht. Sindsdien heeft deze wedstrijd Olen op de wereldkaart gezet. Jaarlijks komen er cartoons uit alle werelddelen in Olen terecht. 

Olense Kartoenale 2021

In 2021 ontvingen we 1.435 cartoons van 423 cartoonisten van over heel de wereld. De cartoonisten kwamen uit 68 verschillende landen. In de downloads vind je de cartoonisten terug die in 2021 deelnamen aan de wedstrijd. De winnende cartoons en vele andere inzendingen zijn gebundeld in een tentoonstelling en een mooie kleurencatalogus. De catalogus is te koop voor 12 euro aan het onthaal van het gemeentehuis, in de bibliotheek en bij Vrije Tijd in het sociaal huis.

We have received 1.435 entries, sent by 423 different participants from all over the world. The participants are from 68 different countries. 
In the downloads you will find the cartoonists who took part in the competition in 2021.

Overzicht winnaars volwassenencategorie (Winners category adults)

  • 1ste prijs ‘de tinnen pot’: Hamid Soufi (Iran)
  • 2de prijs ‘de koperen pot’: Anneke van Steijn (Nederland)
  • 3de prijs 'de aarden pot': Leonardo Zaza (Italië)
  • 4de prijs 'de inktpot ': Ramiro Zapata (Colombia)
  • prijs van stad Bialogard: Emil Idzikowski (Polen)
  • prijs Amnesty International: Javad Takjoo (Iran)

Overzicht winnaars jeugdcategorie (Winners categorie youth)

  • Beste internationale inzending (best international work): Didar Askin Ayrancioglu (Turkije)
  • Beste Belgische inzending:(best Belgian work): Wolfgang De Bont (België)

Bekijk de winnende cartoons op onze Facebookpagina en het Youtube-filmpje voor een mooi overzicht van alle winnaars en de cartoons die werden geselecteerd voor de tentoonstelling en catalogus. 

You can view the winning cartoons on our facebook page and watch our Youtube video for a nice overview of all winners and the cartoons that were selected for the exhibition and catalog. 

Olense Kartoenale 2022

Het hoofdthema van 2022 is ‘Het wel en wee in het hiernamaals'. Het thema van de prijs van Amnesty International is ‘Recht op vrije meningsuiting’.

The main theme 2022 is 'The ups and downs in the afterlife'. The theme of Amnesty International 2022 is 'Right to free speech'. 

Hoe deelnemen? How to to participate?

Inschrijven kan vanaf 1 juli 2022 via www.olensekartoenale.be

Het wedstrijdreglement kan je onderaan deze pagina downloaden.

You can sign up your participation starting the 1st July 2022. You can download the competition rules at the bottom of this page.

Sponsors 2022

De organisatie van deze internationale cartoonwedstrijd is mogelijk dankzij de steun van volgende sponsors:

Human Rights Cartoonexpo in samenwerking met Amnesty International

De Human Rights Cartoonexpo is een verzameling van veertig internationale cartoons die het thema mensenrechten scherp en eigenzinnig in beeld brengen. De cartoons werden geselecteerd uit de afgelopen edities van de Olense Kartoenale. Sinds 2009 reiken de organisatoren samen met Amnesty International een speciale prijs uit rond het thema mensenrechten. Tien jaar mensenrechtencartoons resulteert nu in een intrigerende tentoonstelling met cartoons uit alle hoeken van de wereld. Elke tekenaar illustreert zijn eigen unieke kijk op uiteenlopende mensenrechtenthema’s zoals persvrijheid, gezondheidszorg, wapenhandel, discriminatie en armoede.

Interesse om deze tentoonstelling gratis uit te lenen? Meer informatie hierover vind je terug op de website van Amnesty International.