Op reis? Breng tijdig de Kids-ID in orde

Of je nu gaat luieren op een strand of in de bergen je batterijen wilt opladen: een geslaagde vakantie begint vaak met een bezoek aan Burgerzaken. Voor reizen naar het buitenland moeten kinderen jonger dan twaalf jaar verplicht een kids-ID op zak hebben.

Geldigheid 

Heb je al een Kids-ID? Dan ontvang je een oproepingsbrief als de kaart bijna vervalt. Maar hou zeker zelf ook de geldigheidsduur in de gaten om verrassingen te voorkomen. 

De Kids-ID moet geldig zijn tot de terugkeer naar BelgiĆ«, in sommige landen zelfs nog langer. Informatie over de nodige reisdocumenten en de geldigheidsduur per land vind je op de website van de federale overheid (diplomatie.belgium.be). 

Is de Kids-ID nog geldig, maar is de foto niet meer gelijkend? Ook dan moet je een nieuwe kaart aanvragen. 

Hoe aanvragen? 

Online afspraak maken

Lukt het niet om een online afspraak te maken? Dan kan je bellen naar 014 27 95 10. 

Je kind moet naar de afspraak komen. De aanvraag duurt ongeveer twee weken. Vraag de kaart dus op tijd aan. Wie te laat is, kan nog rekenen op een spoedprocedure, maar de kosten voor die procedure liggen een pak hoger. 

Meer dan een identiteitsbewijs

De Kids-ID is veel meer dan alleen een identiteitsbewijs en reisdocument. Dankzij de dienst Hallo Ouders biedt de kaart kinderen extra bescherming in noodgevallen. Meer info op www.halloouders.be.  

De microchip en de pincode maken ook heel wat andere toepassingen mogelijk. Zo kunnen kinderen vanaf zes jaar zich met hun Kids-ID op het internet identificeren voor veilig internetgebruik. Een Kids-ID komt bij de dokter goed van pas om voorschriften aan te koppelen en maakt identificatie in het ziekenhuis gemakkelijker. Daarnaast kan de kaart gebruikt worden: 

  • als bibliotheekpas 

  • als bewijs van geldig zwembadabonnement 

  • bij de inschrijving op school 

  • als lidkaart van een sportclub 

Gepubliceerd op maandag 20 mei 2024 om 16:54