Ook ons land vangt Oekraïners op die op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld.
Vluchtelingen die vanuit Oekraïne in België aankomen, moeten zich eerst aanmelden bij het registratiecentrum in Brussel. Hierna worden zij doorverwezen naar een gemeente waar op dat moment plaats is.
Ook onze gemeente heeft zijn best gedaan om zoveel mogelijk plaatsen vrij te maken voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. In totaal werden er ongeveer een 40-tal Oekraïense personen opgevangen.
In het begin werden vele Oekraïense vluchtelingen opgevangen in een gastgezin. Nu proberen we in te zetten op andere vormen van huisvesting:
6 gezinnen kunnen terecht in een serviceflat van WZC De Notelaar.
1 gezin huurt een woning op de privémarkt.
Voor 3 gezinnen huren we een woning van de sociale huisvestingsmaatschappij.
Er zijn ook vluchtelingen die in België aankomen en logeren bij vrienden of familie. Is dit bij jou het geval en heb je vragen over de te volgen procedure? Maak een afspraak bij onze medewerkers van Burgerzaken. Met hen kan je de verschillende mogelijkheden bespreken.
Opgelet: om ervoor te zorgen dat je Oekraïense vriend of familielid de nodige rechten krijgt, is het belangrijk dat hij zich eerst aanmeldt bij het registratiecentrum in Brussel. Dit bevindt zich te Brussel Expo, Paleis 8 (Heizel). Het registratiecentrum is 7 dagen op 7 open van 8.30 tot 17.30 uur en is bereikbaar met de metro, lijn 6, halte Heizel.
In het registratiecentrum ontvangt hij het attest tijdelijke bescherming. Met dit attest moet de vluchteling vervolgens naar de dienst Burgerzaken (maak hiervoor een afspraak) in onze gemeente gaan. Hij krijgt eerst een bijlage 15. Na een woonstcontrole ontvangt hij een A-kaart, geldig tot 4 maart 2023. Hiermee heeft hij recht op onbeperkte toegang tot de arbeidsmarkt, inschrijving bij de mutualiteit, recht op maatschappelijke dienstverlening, recht op onderwijs voor kinderen en recht op inburgering.
De vluchteling meldt zich aan bij het registratiecentrum in Brussel.
Brussel Expo, Paleis 8 (Heizel), Brussel.
7 dagen op 7 open van 8.30 tot 17.30 uur.
Bereikbaar met de metro, lijn 6, halte Heizel.
Hij krijgt noodopvang bij Fedasil of wordt doorverwezen naar crisisopvang in een gemeente. Dat kan Olen zijn.
Hij ontvangt na controle door Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) een attest ‘tijdelijke bescherming’.
De persoon gaat met het attest 'tijdelijke bescherming' naar Burgerzaken in onze gemeente (maak hiervoor een afspraak) om zich in te schrijven. Hij krijgt eerst een bijlage 15. Na een woonstcontrole ontvangt hij een A-kaart, geldig tot 4 maart 2024. Hiermee heeft hij recht op onbeperkte toegang tot de arbeidsmarkt, inschrijving bij de mutualiteit, recht op maatschappelijke dienstverlening, recht op onderwijs voor kinderen en recht op inburgering.
Financieel steunen
Je kan financieel steunen door een bedrag over te schrijven naar rekeningnummer BE19 0000 0000 1212. Dat kan ook digitaal via de website 12-12.
1212 gebruikt het ingezamelde geld voor directe humanitaire hulp aan de getroffen mensen in de regio. Het Consortium 12-12 verenigt zeven humanitaire organisaties in België voor noodhulpsituaties.
Materiaal
Er kwam al veel reactie op eerdere oproepen van hulporganisaties. Op dit moment is er geen extra materiële steun nodig.
Contact
Sociale Hulp- en Dienstverlening: 014 21 52 00 - ocmw@olen.be - Lichtaartseweg 9, 2250 Olen