Parkgebied Ven

Startdatum: 01-11-2021

Stratenplan

Ven 20, 2250 Olen
Spelen, sporten, wandelen, picknicken bij de waterkant, fruit plukken en tegelijk nog bijleren over dit alles: binnenkort kan het allemaal aan het nieuwe recreatiegebied aan ’t Ven in Olen-Centrum. Dit najaar nog worden de eerste werken uitgevoerd.

Wat mag je verwachten?

Een park voor iedereen

Of je nu op zoek bent naar rust, sport, beweging of een ontmoeting met andere inwoners: het is allemaal mogelijk in het belevingspark. Bij het ontwerp van het plan was het centrale uitgangspunt dat het een park moet worden voor iedereen.

Bewegen

En of je zal kunnen bewegen in het park. Er komen onverharde en rolstoeltoegankelijke wandelpaden die de verschillende zones doorkruisen. De echte sportievelingen kunnen zich bovendien uitleven op een uitdagende fit-o-meter met duurzame toestellen.

Stoerparcours voor de kleinsten

Natuurlijk moeten ook onze jongsten zich kunnen uitleven. Er komt een stoerparcours met duurzame speeltuigen. Daarnaast zijn er genoeg open ruimtes om vrij te ravotten.

Duurzaamheid voorop

Bij de aanleg en inrichting van het belevingspark is er aandacht voor duurzaamheid. We gebruiken zo veel mogelijk natuurlijke materialen, vermijden verharding waar mogelijk, planten een unieke boomgaard aan en denken erover na om dieren in te zetten voor de begrazing. Al deze dingen zorgen er mee voor dat onder andere bijen, egels en nog meer vogels natuurlijke bewoners van het gebied gaan worden.

Daar bij die waterkant

In het gebied liggen drie waterpartijen. Ook daarvan willen we gebruikmaken. Er komen mooie picknickplaatsen langs de waterkant. Er wordt een klein strandje aangelegd zodat je er tijdens hete dagen afkoeling kan vinden. Let wel: enkel pootje baden zal toegelaten zijn. Zwemmen is omwille van tal van praktische redenen niet mogelijk.

Boomgaard met dieren

Er is een zone voorzien om een boomgaard aan te leggen. We onderzoeken momenteel welke boomsoorten het meest geschikt zijn en of het mogelijk is om dieren in dit gebied in te zetten voor het natuurlijke onderhoud.

Aandacht voor educatie

Scholen of andere geïnteresseerden kunnen een educatieve uitstap naar het park maken. Er komen verschillende borden die je alles vertellen over de waterhuishouding en de plaatselijke fauna en flora.

Planning van de werken

Het onderzoekswerk van de landmeter is voor een groot deel afgerond. Verdere gesprekken met grondeigenaars kunnen weldra opgestart worden.

Het onderzoek over in welke mate dat wandelpaden op de gemeentelijke eigendommen wel al kunnen gerealiseerd worden, is nog lopende.

Fruitbomen werden recent aangeplant. De groendienst gaat de omgeving nog opnieuw inzaaien en de zone van de fruitbomen voorzien van enkele rustpunten. De komende jaren volgt de groendienst de groei van deze fruitbomen intensief op, zodanig dat op een gegeven moment zoveel mogelijk wandelaars in het plukseizoen (einde zomer, begin herfst) kunnen genieten van een stukje vers fruit.

Extra info

Status
Lopend
Laatste wijziging: dinsdag 23 jan 2024 om 15:00