Historische radiumverontreiniging bij Umicore Olen
Inhoud
De historische radiumproductie bij Umicore in Olen heeft geleid tot geconcentreerde en verspreide radiumverontreinigingen op en rond de site. Sinds de stopzetting van deze productie in de jaren zeventig werden verschillende saneringen uitgevoerd en opslaginstallaties voor radiumhoudende materialen gebouwd. Daarmee werd een veilige situatie gecreëerd, maar nog geen definitieve duurzame oplossing.
De overgrote meerderheid van de radiumhoudende materialen houdt geen of een verwaarloosbaar radiologisch risico in, maar een beperkt deel ervan zal in de toekomst wel als radioactief radiumhoudend afval beheerd moeten worden. Daarom is er nood aan een eindbestemming voor dit afval, zodat de veiligheid van de komende generaties gegarandeerd blijft zonder dat de verantwoordelijkheid op hun schouders valt.
Een belangrijke stap die hiervoor gezet moet worden, is het vastleggen van een beleidskader om een definitieve beheeroplossing voor het radioactieve radiumhoudende afval mogelijk te maken.
Welke stappen werden er al gezet?
Op donderdag 24 oktober 2024 vond er een infoavond plaats. Hier werd de huidige situatie van de historische radiumverontreiniging bij Umicore geduid, het voorstel van aanpak voor het radioactieve radiumhoudende afval voorgesteld en de daarbijhorende nationale raadpleging aangekondigd. Er was ook de mogelijkheid om vragen te stellen aan de experts van Umicore, NIRAS (Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen), het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) en de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij).
De volgende stap is een nationale raadpleging over het ontwerpplan met concrete informatie over de beheeroplossing die NIRAS voorstelt en waarom. Dat gebeurt via een online bevraging die start op 2 december en loopt tot en met 2 maart 2025.
Tegelijkertijd worden ook de officiële instanties geraadpleegd (de drie gewestregeringen, de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling, het Adviescomité SEA en het FANC).
NIRAS bekijkt op basis van de reacties en adviezen of ze haar ontwerpplan moet aanpassen. Vervolgens moet de instelling in een publieke verklaring een overzicht geven van de reacties en adviezen en uitleggen hoe ze daarmee rekening heeft gehouden. Begin 2025 legt NIRAS haar finaal ontwerpplan, samen met haar verklaring en het milieueffectenrapport, voor aan de federale regering. Het is dan aan de regering om een beleidskeuze te maken.