Reispaspoort

Inhoud

Reispas nodig?

Maak een afspraak

Een paspoort of internationale reispas is een officieel reisdocument in de vorm van een boekje, waarmee je naar alle landen van de wereld kunt reizen.

Beveiligd

De nieuwe reispaspoorten zijn biometrische paspoorten die voldoen aan de strenge eisen van de Europese Unie voor beveiliging. In dit paspoort worden je foto, je handtekening en je vingerafdrukken opgenomen. 

Geldigheid

  • paspoort: 7 jaar
  • paspoort voor minderjarigen: 5 jaar

Sommige landen eisen dat je paspoort nog zes maanden geldig is na terugkeer. Informeer je via de website van FOD buitenlands zaken.

Voorwaarden

Vraag je reispaspoort persoonlijk aan bij Burgerzaken.

Ben je minderjarig? Breng dan een ouder of voogd mee. Je moet zelf ook aanwezig zijn bij de aanvraag.

Gewone procedure

Bij een gewone procedure kan je het paspoort afhalen vanaf de zesde werkdag, volgend op de dag van de aanvraag.

Als je bij de aanvraag een mailadres hebt opgegeven, ontvang je een mail zodra je reispas klaarligt.

Spoedprocedure

Ben je vergeten tijdig een paspoort aan te vragen, dan kan een spoedprocedure misschien een oplossing bieden.

  • Een reispas in spoed aangevraagd vóór 15 uur, kan de dag nadien opgehaald worden.
  • Een reispas in spoed aangevraagd na 15 uur, wordt de tweede werkdag na de dag van de aanvraag geleverd.

Superdringende procedure

Er bestaat ook een superdringende procedure. Op werkdagen tot 15.30 uur kun je bij Burgerzaken een paspoort aanvragen en het paspoort 4,5 uur later ophalen aan het loket in de Koloniënstraat 11, 1000 Brussel (vlakbij het centraal station). Het is ook mogelijk de paspoortaanvraag rechtstreeks in te dienen bij dat loket. Kijk voor meer info op de website van FOD buitenlandse zaken.

Hou er rekening mee dat onze diensten gesloten zijn op vrijdagnamiddag.

Wat meebrengen

  • je identiteitskaart
  • je oude paspoort (als het werd afgeleverd in de voorbije tien jaar). Wens je het te bewaren als aandenken, dan maakt de gemeente het ongeldig en krijg je het terug.
  • Een bewijs van diefstal, afgeleverd door de politie, indien je reispas gestolen werd. Ben je je paspoort (afgeleverd in de voorbije tien jaar) verloren, dan volstaat het om aan het loket van Burgerzaken een aangifteformulier van verlies in te vullen.

Je hoeft geen pasfoto mee te brengen. Die maken we gratis voor jou aan het loket, uitgezonderd voor kinderen jonger dan zes jaar. Wil je toch je eigen foto meebrengen? Zorg dan dat de foto voldoet aan de vereiste kwaliteitsnormen.

Mocht het niet lukken om aan het loket een correcte foto te maken, dan kunnen we je nog steeds vragen om een foto te laten maken bij een fotograaf. 

Reispas afhalen

Je haalt je reispas persoonlijk af tijdens de openingsuren van het gemeentehuis. Haal je de reispas af van een andere persoon? Dan breng je een ingevuld Volmachtformulier.doc69 Kb(doc) mee, samen met een kopie van de identiteitskaart van de eigenaar van de reispas. Ouders mogen natuurlijk de reispas van hun kind jonger dan 18 jaar zelf afhalen. 

Kostprijs

Gewone procedure

  • 0 tot en met 17 jaar: 46 euro
  • vanaf 18 jaar: 76 euro

Dringende procedure

  • 0 tot en met 17 jaar: 215 euro
  • vanaf 18 jaar: 245 euro

Superdringende procedure

  • 0 tot en met 17 jaar: 275 euro
  • vanaf 18 jaar: 305 euro

Reispas 64 pagina's

Voor wie vaak reist, kunnen de 32 pagina's van een gewoon paspoort snel vol raken. Daarom kan je een paspoort aanschaffen dat dubbel zo dik is. Dit type reispaspoort kan je alleen via de spoedprocedure aanvragen en kost 215 euro voor minderjarigen en 245 euro voor volwassenen.

Meer info

Op de website van de FOD buitenlandse zaken vind je meer info over de nodige reisdocumenten per land, reisadviezen per land en adresgegevens van ambassades en consulaire posten.