Sabam of billijke vergoeding

Inhoud

Als je een activiteit of evenement buiten je familiekring organiseert, wil je natuurlijk muziek afspelen. Maar wist je dat je dan verplicht bent om auteursrechten (Sabam) en uitvoerdersrechten (billijke vergoeding) te betalen?

Omdat dit vaak vergeten wordt, heeft het lokaal bestuur van Olen jaarcontracten afgesloten die al heel wat activiteiten dekken.

Billijke vergoeding: wat is opgenomen in het jaarcontract?

De sporthal

 • Achtergrondmuziek, alle sporten op muziek en muziek tijdens sportevenementen vallen onder dit contract. Voor andere activiteiten moet je zelf nog apart de billijke vergoeding betalen.
 • De cafetaria wordt niet uitgebaat door het lokaal bestuur van Olen. Activiteiten die je hier organiseert zijn niet mee opgenomen en moet je apart doorgeven. Informeer bij de uitbater.

Ontmoetingscentrum De Vrede

 • Alle evenementen die je in ontmoetingscentrum De Vrede organiseert, zijn opgenomen in het jaarcontract en zijn dus gedekt. Je moet niks apart aangeven of melden.

 Lokaal dienstencentrum Komie Geire

 • Alle evenementen die je in de feestzaal van Komie Geire organiseert, zijn opgenomen in het jaarcontract en zijn dus gedekt. Je moet niks apart aangeven of melden.
 • In de cafetaria is enkel achtergrondmuziek gedekt. Als je andere muziek afspeelt, moet je dit apart aangeven.

Hal 14 Teunenberg

 • Is niet mee opgenomen in het jaarcontract. Je moet dit zelf aangeven.

Info: www.unisono.be/nl 

Sabam: wat is opgenomen in het jaarcontract?

De sporthal

 • Er is een jaarcontract afgesloten voor alle achtergrondmuziek tijdens sportieve activiteiten zonder commercieel doel zoals trainingen, lessen en toonmomenten. Ook het gebruik van muziek tijdens dans- of turnlessen zijn opgenomen in het contract.
 • Muziek tijdens wedstrijden of tijdens activiteiten waarvoor je inkom vraagt of livemuziek tijdens sportevenementen zijn niet opgenomen in het contract. Hiervoor moet je dus apart Sabam betalen.

Ontmoetingscentrum De Vrede

 • Alle gratis activiteiten zijn gedekt met een artistieke organisatiekost van maximaal 500 euro.
 • Speel je muziek tijdens een activiteit waarvoor je inkom vraagt, moet je Sabam apart betalen.

Lokaal dienstencentrum Komie Geire

 • Er is een jaarcontract afgesloten voor achtergrondmuziek en het gebruik van muziek tijdens dans- of turnlessen.
 • Alle activiteiten waarbij muziek prominenter aanwezig is (denk aan een dj of live muziek), moet je apart aangeven. Het maakt niet uit of het gaat om een gratis of betalende activiteit.

Hal 14 Teunenberg

 • Is niet mee opgenomen in het jaarcontract. Je moet dit zelf aangeven.

Info en formulieren: www.sabam.be

Aanvraag bij Unisono

Als je een activiteit organiseert die niet is opgenomen in het jaarcontract, sta je zelf in voor de aanvraag en betaling van de billijke vergoeding of Sabam.

Je kan de twee licenties voortaan in één keer aanvragen via www.unisono.be

Organiseer je een activiteit in een niet-gemeentelijke infrastructuur? Vraag dan steeds bij de uitbater na of er al een jaartarief is betaald.

Wist je dat…

… er ook muziekwetgeving van toepassing is op het muziekvolume? Het loont om de medewerkers van Vrije Tijd in te lichten over je evenement. Zij geven je graag meer info over de regelgeving en nodige toelatingen voor je evenement.